Bij ruim één op de drie leningen bij webwinkels of postorderbedrijven kampt de klant met een betalingsachterstand, schrijft de Volkskrant. Carmelita uit de documentaireserie Schuldig heeft zo'n schuld.

'Consument worstelt met schuld bij webwinkels, kabinet komt met maatregelen tegen omstreden leningen', zo kopt de Volkskrant op 12 september. Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat bij één op de drie leningen bij webwinkels of postorderbedrijven, de klant kampt met een betalingsachterstand. 

Sinds de serie Schuldig uit 2016 is er meer aandacht voor de schuldenproblematiek. In de serie zie je hoe Carmelita zeventien jaar geleden in de schulden terechtkwam toen ze opeens voor haar kleindochter van drie moest zorgen. Halsoverkop verhuisde ze naar een huurwoning met een extra slaapkamer en kocht een kinderbed op afbetaling bij de Wehkamp. De hoge huur en rente van de Wehkamp brachten haar in de problemen.

Tekst loop door onder de video.

Carmelita's oude schuld bij de Wehkamp liep als gevolg van rente en boetes op tot 8000 euro: een bedrag vele malen hoger dan de oorsponkelijke kosten van het kinderbed. In Schuldig zie je hoe de diva samen met schuldhulpverleners grip probeert te krijgen op haar financiële problemen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Hoekstra dat hij van kredietaanbieders verwacht dat ze hun leenomgeving neutraler inrichten en niet aansturen op hoge leenbedragen en lange looptijden. Waarschuwingen dat geld lenen geld kost moeten volgens de minister duidelijker.

Daarnaast verwacht minister Hoekstra van aanbieders van verzendhuiskredieten dat zij zelf aanvullende stappen zetten om het hoge percentage mensen met een betalingsachterstand (34%) terug te dringen. Indien blijkt dat er onvoldoende voortgang wordt geboekt, zal de minster vervolgstappen overwegen.

De maximale rentevergoeding, nu 14% per jaar, wordt niet verlaagd. Uit gesprekken met onder meer het NIBUD, kwam naar voren dat de hoogte van de maximale kredietvergoeding niet de belangrijkste oorzaak is van problematische schulden.