Tijdens het Nationaal Onderwijs Film Festival is Spiegeldromen door de vakjury verkozen tot beste Nationale Onderwijsfilm. De documentaire heeft bovendien de publieksprijs gewonnen. De film Duivelse Dilemma's: Sex Ding wint de tweede plaats.

Het was een feestelijke middag voor Marjoleine Boonstra, regisseur van Spiegeldromen. Ze was blij verrast toen bekend werd dat haar documentaire de eerste prijs had gewonnen. 'Er waren veel heel goede films genomineerd, dus ik vond het best spannend', vertelt ze.

Het juryrapport was lovend over Spiegeldromen  en de leerlingen in de documentaire: 'Het is heel bijzonder om te zien hoe Marjoleine Boonstra het vertrouwen van de leerlingen zo heeft kunnen winnen dat ze in alle openheid vertellen over de zo kwetsbare kanten van hun bestaan. Ze verschijnen groots in hun kwetsbaarheid', zo schrijft de jury. 

Samen met de leerlingen zat Boonstra in de zaal waar de documentaire opnieuw werd vertoond'Het was ontroerend om te zien hoe aangedaan de bezoekers reageerden op de open- en dapperheid van de hoofdpersonen. Dat zagen de aanwezige leerlingen zelf ook en dat maakte ze super trots. Hun openheid is nu beloond.'

Spiegeldromen

In Spiegeldromen  gaat regisseur Marjoleine Boonstra in gesprek met jongeren uit het praktijkonderwijs. De leerlingen gaan de confrontatie aan met zichzelf, door in gesprek te gaan met hun spiegelbeeld. Onbevangen vertellen ze over de kwetsbare kanten van hun bestaan en dromen ze over de toekomst: professioneel vuurwerkafschieter worden, het bedrijf van mijn vader overnemen "maar dat gaat niet lukken want daar ben ik niet slim genoeg voor", op vakantie naar Parijs. In de stiltes die vallen vertellen hun ogen het verhaal verder. Ze nemen ons mee op een emotionele rollercoaster door hun levens.

Sex Ding

Sex Ding  (regie Simone Dusseldorp) vertelt het verhaal van Vita. Ze is zestien en voor niemand bang. Ze heeft een hartsvriendin Shaira en verkering met Django. Als Shaira in een ruzie een sexy foto van Vita op internet zet, provoceert Vita dat ze niets te verbergen heeft. Maar de gevolgen zijn groter dan de zelfbewuste, stoere Vita aankan. Vanbuiten houdt ze zich groot, maar vanbinnen slaan de fysieke vernederingen en de eenzaamheid toe. Lukt het haar om overeind te blijven als ze door iedereen wordt buitengesloten?