Persoonlijke verhalen over de Armeense genocide

Twee documentaires van Human

Elk jaar herdenken de Armenen op 24 april de Armeense genocide. Als er een meerderheid voor stemt gaat de Tweede Kamer de genocide officieel erkennen en een lid van het kabinet de herdenking laten bijwonen.

De Tweede Kamer wil stoppen met verhullend taalgebruik en niet langer spreken van 'de kwestie van de Armeense genocide'. Het is na een jarenlange discussie tijd voor ruimhartige erkenning, zegt de ChristenUnie op hun website.

Onder aanvoering van ChristenUnie-Kamerlid Voordewind willen de regeringspartijen nu uitspreken dat er wel degelijk sprake was van genocide. 'Wij zijn hier de hoofdstad van het internationaal recht. We moeten duidelijk onszelf uitspreken over zaken die fout zijn gegaan in het verleden. Daar moeten wij een voorbeeldfunctie in vervullen,' zegt Voordewind in een interview met de NOS.

Human-regisseur Dorothée Forma maakte in 1997 en 2006 twee documentaires over dit gevoelige onderwerp en de hang naar erkenning van de term genocide. In de documentaires Het verhaal van mijn naam en Een muur van stilte  behandelt Forma zeer verschillende thema's over de Armeense kwestie. In beide verhalen komen vraagstukken en gebeurtenissen naar voren over wat zich in Turkije heeft afgespeeld in 1915.

 

In Een muur van stilte  is een dubbelportret te zien van de Armeens-Amerikaanse historicus Vahakn Dadrian en de Turkse historicus Taner Akçam. Akçam was één van de eerste Turken die publiekelijk over de Armeense genocide vertelde. In de documentaire praten de twee openhartig over hun persoonlijke ervaringen en de geschiedenis.

 

In Het Verhaal van mijn Naam  vertelt de hoofdpersoon Alex Luijten over zijn achternaam. Op zijn negentiende leert hij zijn biologische vader kennen, een Armeniër in Parijs. Als hij vierenveertig is, besluit hij de achternaam van zijn vader aan te nemen. Na veel bureaucratische rompslomp wordt Alex Luijten Alex Peltekian. In deze documentaire zoekt hij uit waar zijn achternaam vandaan komt en welke verhalen deze met zich meebrengt.