Ruim veertig denkers van over de hele wereld komen zaterdag naar Utrecht om hun ideeën te delen. Wie moét je gezien hebben? Filosoof en politicoloog Haroon Sheikh tipt drie sprekers.

Ze komen letterlijk uit alle windstreken: de filosofen, schrijvers, dichters, muzikanten en dansers die zaterdag in Utrecht neerstrijken om hun wijsheid met het Nederlandse publiek te delen. Een waar feest voor de filosofie, maar wie te kiezen uit deze kleurrijke kakofonie?

We vroegen geboren reiziger Haroon Sheikh, filosoof aan de Vrije Universiteit Amsterdam, ons de weg te wijzen door het programma. In 2016 debuteerde hij als schrijver met 'De opkomst van het Oosten', waarin hij een verschuiving van de macht voorspelt van het Westen naar het Oosten. Welke denkers lopen volgens hem voorop in die verschuiving?

Michael Puett

De eerste naam die Sheikh noemt is die van Puett, onder studenten één van de meeste populaire professoren op Harvard. "Michael Puett laat zien hoe we duizend jaar oude Chinese ideeën kunnen toepassen op hedendaagse problemen. Problemen met zelfontwikkeling, bijvoorbeeld. In de Chinese traditie bestaat er niet zoiets als 'het zelf' of 'de ware ik'. We zijn complex en tegenstrijdig. Hoe ik mezelf voorstel is slechts het resultaat van een reeks rituelen waarin ik terecht ben gekomen."

Tekst gaat verder onder video

Het ontbreken van een 'ware ik' heeft een groot voordeel. Als wie je bent bestaat uit de dingen die je doet en je relaties tot anderen, dan kun je zelf makkelijker veranderen. Doorbreek je oude gedragspatronen door nieuwe, leukere rituelen te ontwikkelen. Fake it 'till you make it. Wanneer je vaak een betere versie van jezelf speelt, ervaar je hoe het is om die persoon te zijn.

Halleh Ghorashi

Naast Puett is Sheikh is ook onder de indruk van Halleh Ghorashi, hoogleraar diversiteit en integratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze pleit voor een luidere stem voor minderheden. Partijen als DENK eisen volgens haar terecht een gelijkwaardige positie op in de samenleving.

Over de beschuldiging dat DENK zou polariseren zegt zij: "Die kritiek laat alleen maar zien dat veel mensen geïrriteerd raken als het tegengeluid aandacht krijgt", zo zegt ze in De volkskrant. "DENK-leden benadrukken juist dat ze allemaal Nederlander zijn en zich daarin verbonden weten."

Sheikh: "Ghorashi is een inspirerende en intelligente vrouw. De analyses die ze van politieke situaties maakt zijn erg scherp. Ze trekt het breder: politiek gaat juist over verschillende perspectieven."

Marli Huijer

Tot slot tipt Sheikh de voormalig Denker des Vaderlands Marli Huijer. "Huijer is een hele veelzijdige denker. Ze heeft geschreven over tijd en over discipline. Ze is in staat om hele nieuwe perspectieven op oude thema's te formuleren. Dat vermogen om te reframen is prikkelend."

Op Thinking Planet zal Huijer praten over haar nieuwe boek: 'Achterblijvers'. We focussen altijd op de mensen die weggaan, de migranten. Maar hoe zit het eigenlijk met de mensen die blijven?

"Nu Europa is geconfronteerd met een groot aantal vluchtelingen, zou je bijna vergeten dat het een continent van achterblijvers is", schrijft Huijer. Juist die achterblijvers zijn van belang voor het behoud van de lokale cultuur en de politieke gemeenschap. Ze geven de vastigheid die nodig is om nieuwkomers te kunnen verwelkomen.