Human op het Nederlands Filmfestival

Van 21 t/m 30 september 2016 vindt in Utrecht het Nederlands Film Festival plaats.

Tijdens het festival zijn er zes films van Human te zien, waaronder een gegadigde voor een Gouden Kalf:

De Tegenprestatie - Een film van Monique Lesterhuis en Suzanne Raes
(Gouden Kalf Competitie in de categorie Korte Documentaires)
Sinds de verzorgingsstaat plaats heeft moeten maken voor de participatiesamenleving wordt van burgers meer eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid gevraagd. Een bijstandsuitkering is niet zomaar een recht, maar een voorziening waarvoor je iets terug moet doen.
Rotterdam loopt al langer vooruit op deze ontwikkelingen en staat bekend als een van de strengste gemeentes van Nederland met een vaak spraakmakende aanpak.

Jongens waren we - Een film van Marjoleine Boonstra
Jongens die mannen worden. Waar trekken ze zich aan op? Aan elkaar? Aan hun vaders? En wat als die er niet zijn? In de theatervoorstelling Staal spelen ze het, in Jongens waren we kijken ze zichzelf – letterlijk - in de ogen. Theater en het echte leven komen samen.

Cargo - Een film van film van Marina Meijer
Frans Wilms is een van de veertien mannen op een stalen bevoorradingsschip op de Noordzee. Een maand lang varen ze langs booreilanden om deze te bevoorraden. Dag en nacht zijn ze tot elkaar veroordeeld. Een wereld van golven, storm, kameraadschap en containers, En van rauwe humor en melancholische gesprekken over de liefde.
Een kleine film over eenzaamheid, gemis en het belang van liefde.

Het uiterste middel - Een film van Kees Vlaanderen
Voor het eerst gaf het ministerie van Veiligheid en Justitie toestemming om maandenlang te filmen in Detentiecentrum Rotterdam. Vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven, worden hier opgesloten om te worden uitgezet. De film geeft een onthullende inkijk in het dagelijks leven in het detentiecentrum en doorbreekt vele ingesleten clichés in de beeldvorming over vreemdelingenbewaring.

Op Zuid - Een film van David Eilander
‘s Nachts in het centrum van Rotterdam komt Jesse zijn beste vriend van vroeger, Tariq, tegen. Ze zijn blij elkaar na vijf jaar weer te zien en besluiten samen verder te lopen. Hun route volgt de wegen uit hun verleden vol nostalgische herinneringen. Geleidelijk aan wordt duidelijk waarom de vriendschap destijds eindigde en raakt de stemming gespannen. De confrontatie die destijds uitgevochten had moeten worden, vindt deze nacht plaats.
Geïnspireerd op een ervaring uit het leven van de maker zelf.

Wat de kat ziet - Een film van Kim Brand
Voor de draaideur van een Hilversums ziekenhuis zit een kat. Een hele normale huis-tuin-en-keukenkater. ‘Die zit er altijd, da’s een vaste klant,’ zegt een man die net naar buiten komt.
Negen levens, gezien door de ogen van een kat.

Voor meer informatie en kaarten: filmfestival.nl/publiek