Tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala op het Nederlands Film Festival zijn de Gouden Kalveren uitgereikt.

De Tegenprestatie

De winnaar van het Gouden Kalf voor de categorie Korte Documentaire op het Nederlands Filmfestival is geworden:

De Tegenprestatie
Een film van Monique Lesterhuis en Suzanne Raes
Sinds de verzorgingsstaat plaats heeft moeten maken voor de participatiesamenleving wordt van burgers meer eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid gevraagd. Een bijstandsuitkering is niet zomaar een recht, maar een voorziening waarvoor je iets terug moet doen.
Rotterdam loopt al langer vooruit op deze ontwikkelingen en staat bekend als een van de strengste gemeentes van Nederland met een vaak spraakmakende aanpak.

Juryrapport:
“Deze originele en zorgvuldig gemaakte documentaire vertelt over het reilen en zeilen bij de dienst Werk en Inkomen in Rotterdam. De knap bedachte en nauwkeurig gekozen kaders schetsen de relatie tussen de ambtenaren en hun cliënten. De strakke en eigenzinnige montage ontleedt met de scherpte van een scalpel en schuwt het staccato niet. Ze toont een panorama van meningen en houdingen. De herhaling van steeds dezelfde situatie – de ambtenaar die tegenover de cliënt zit – onthult niet alleen het wederzijdse onbehagen. Het is ook een dramatisch middel dat ons tot nadenken aanzet: we maken mee hoe het individu gemangeld wordt door het systeem. De Tegenprestatie is een spiegel van en voor ons allen”.

Voor de categorieën Korte Documentaire, Korte Film, Televisiedrama en Interactive hebben jury’s de winnaars bepaald. De winnaars binnen de categorieën Lange Documentaire en Speelfilm zijn bepaald door een grote vertegenwoordiging van de Nederlandse vakwereld middels het vorig jaar geïntroduceerde Academy-model.