De columnist, schrijver en maker van de Human/VPRO serie De Volmaakte Mens ontvangt de belangrijke literaire prijs voor zijn beschouwende proza.

Volgens de jury is Heijne “een schrijver met een bijzondere positie als columnist en essayist, die over een enorme verscheidenheid aan actuele onderwerpen en kwesties schrijft. Hij volgt de hedendaagse cultuur op een geëngageerde manier. Hij schrijft over haatvloggers en De Ring van Wagner, over Hollywoodfilms en Couperus, over Europese referenda en de toekomst van de roman. Zijn werk geeft een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan.”

Aan NRC laat Heijne telefonisch vanuit Parijs weten zeer verrast te zijn door de prijs. “De essays dreigen soms aan het zicht te worden onttrokken door het rumoer dat door de columns wordt veroorzaakt. Ik ben blij dat wordt opgemerkt wat ik probeer te doen.”

Bas Heijne ging in De Volmaakte Mens op zoek naar de toekomst van onze soort. De zesdelige serie van Human/VPRO werd in 2015 uitgezonden en in de zomer van 2016 herhaald. Alles is hier online terug te zien.