in productie

Breinhacks, keuzeangst, complotten, virtuele seks en denkfouten, zomaar enkele onderwerpen uit de programma’s van het nieuwe seizoen van Human. Wij lichten hier een aantal producties uit die vanaf het najaar tot en met voorjaar 2018 worden uitgezonden.

Control Alt Delete

Haar brein wordt gehackt en ze heeft voor het eerst virtuele seks. Onvoorbereid wordt de 25-jarige Vlaamse actrice en presentatrice Joy Anna Thielemans door cabaretier Jan Jaap van der Wal proefondervindelijk geconfronteerd met technologische ontwikkelingen op het gebied van liefde, geluk, gezondheid, veiligheid. Slaagt het tweetal erin de technologie voor hen te laten werken of zullen de rollen worden omgedraaid? 
NPO 3, wekelijks vanaf donderdag 5 oktober, 21.35 uur
 

Dat had je gedacht

Ons brein, hoe slim ook, houdt ons regelmatig voor de gek. Hoe zit dat? Met filosoof Johan Braeckman worden vier thema’s onderzocht: Waarom houden we onszelf voor de gek? Waarom hebben we zoveel vooroordelen? Waarom nemen we te veel risico? En waarom geloven we in complotten?
Vierdelige serie vanaf november op NPO 2

Living to the Max

Stuntvliegen in de stad, Formule 1 racen, basejumpen van het hoogste gebouw ter wereld. Faster, higher, stronger. Wat gaat er schuil achter de wereld van waaghalzen en adrenalinejunks? Hoe ziet het leven van een thrill-seeker eruit? En waarom kijken we zo graag naar mensen die extreme risico’s durven te lopen terwijl wij de risico’s in ons eigen leven zoveel mogelijk proberen te minimaliseren? Een Human-onderzoeksteam volgt professioneel BMX-er Daniel Wedemeijer en Red-Bull Air Race-vliegenier François le Vot. Om erachter te komen waarom zij doen wat zij doen en wat we ervan kunnen leren. En natuurlijk wordt geprobeerd Red Bull-icoon Max Verstappen te ontmoeten. Hoe extreem is zijn leven?
Januari 2018 om 21.50 uur. op NPO 3

Living to the Max

BMX-er Daniel Wedemeijer

Goed Oud

Hoe komt het dat we in Nederland een zorgsysteem voor demente ouderen hebben waar mensen ongelukkig van worden? In de overtuiging dat het anders kan gaan Adelheid Roosen en Hugo Borst in het Rotterdamse tehuis De Leeuwenhoek op zoek naar de positieve voorbeelden. Want als wij meer begrip voor de demente medemens krijgen, snappen we ook beter wat zij nodig hebben.
Vierdelige serie in het voorjaar op NPO 2

 

Podcast Schuldig: een jaar later

Schuldig

Schuldig heeft harten geraakt en hoofden bevraagd. Maar heeft de serie gezorgd voor verandering, voor oplossingen in de Vogelbuurt en daarbuiten? En hoe gaat het met Schuldvrij!, een campagne die Ester en Sarah samen met o.a. Jesse Frederik van De Correspondent begonnen om politieke verandering teweeg te brengen? Daarvan doen Ester Gould en Sarah Sylbing - regisseurs van Schuldig en Journalisten van het Jaar- verslag in november en december, een jaar na uitzending van Schuldig
Luister de wekelijkse podcast vanaf 27 november wekelijks op NPO Radio 1 en op human.nl.
Schuldig

Ester Gould en Sarah Sylbing

makers van Schuldig

De grote Hoe normaal ben jij test

Nienke de la Rive Box, presentator Hoe Normaal Ben Jij-test

In De Grote Hoe Normaal Ben Jij Test is de premisse dat we allemaal wel kunnen vinden dat we normaal moeten doen, maar dat niemand weet wat dat precies is. Bestaat er wel zoiets als normaal? Met bezoekers van het Brainwash Festival (28 oktober 2017) nemen we vier afleveringen op van de test. Zij zullen reageren op prikkelende vragen en stellingen over onderwerpen als seksualiteit, relaties en werk en zo samen uitmaken wat normaal is. Een panel van filosofen, stand-up comedians en wetenschappers zal het gedrag van de spelers becommentariëren. Na de finale blijft de normaalste mens over: degene die het best weet wat Nederland normaal vindt.

3FM Tussenuur

Alles wat ze je op school niet vertellen, maar wat je wel wil weten. Dat is Tussenuur, het jongerenplatform van Human op NPO 3FM. Ook dit schooljaar weer bespreken acht middelbare scholieren onderwerpen als racisme, privacy, robotisering en vrijheid van meningsuiting. Voor de tweede keer organiseren we de #openup-week, om het taboe op psychische problemen te doorbreken. Verder onderzoeken radio-dj’s Saskia Weerstand en Joram Kaat met de scholieren wat je zoal kunt doen in een tussenuur.
3FM Tussenuur

Magazine op human.nl

Van programmasite naar een dagelijks online magazine: dat is het plan voor Human.nl. Wat kun je verwachten? Extra informatie, tests en quizzen rondom programma’s. Maar ook online only inhoud over thema’s die we bij Human belangrijk vinden, zoals opinie, mensenrechten, zelfbeschikking en filosofie. En vanuit hun expertise delen onze ambassadeurs hun kijk op actualiteiten en ontwikkelingen. Dit alles wordt verspreid via onze socialmediakanalen.

Denktank

Denktank

In Denktank buigt een aantal tieners (14-16 jaar) zich over cruciale onderwerpen in hun toekomst. Met filosoof Stine Jensen voeren de tieners experimenten uit die je hersens doen kraken en crossen ze het land door op zoek naar plekken waar een glimp van de toekomst te zien is. 
Zesdelige serie vanaf 29 oktober om 12.10 uur bij ZAPP
Denktank

Brainwash Radio

Presentator Stephan Sanders

Met verhalen orde scheppen in de dagelijkse nieuwslawine. Dat is wat wetenschappers, filosofen, stand-up comedians en journalisten beogen in Brainwash Radio. Ze nemen afstand van de waan van de dag en voorzien de actualiteit van context op een spannende, speelse en vooral ook persoonlijke manier. Verwacht geen oplossingen, maar ontdek juist dat de werkelijkheid vaak genuanceerd is. Onder leiding van presentator Stephan Sanders. 
Elke laatste maandag van de maand bij Human op NPO Radio 1
Brainwash Radio

Brainwash Festival 2017

Brainwash Festival 2016

Belangrijke denkers uit binnen- en buitenland zetten – soms eeuwenoude - kennis in om verrassend eigentijdse perspectieven te bieden. Brainwash Festival geeft geen hapklare antwoorden, maar verheldert vragen, stelt vooroordelen op de proef en biedt verrijkende ideeën voor het alledaagse leven. Het festival verzorgt in samenwerking met Human en The School of Life zo’n 100 programma’s op meer dan vijftien locaties in Amsterdam. 
Zaterdag 28 oktober 13.00-01.00 uur
Brainwash Festival

De Vloer Op Eindejaars

Eva Van der Gucht en Fabian Jansen

Het is een wel heel bijzondere uitzending, dit doorlopende improvisatieverhaal van onze beste acteurs. Zij komen in een vervallen Groningse boerderij bij elkaar en zetten ontwikkelingen uit het voorbije jaar op zijn kant. In de opdrachten die de acteurs krijgen, zijn hun affaires van het voorbije jaar verwerkt.
December 2017
De Vloer Op

Dus ik ben

Stine Jensen en haar dochter

Eind 2016 kwam het leven van Stine Jensen plotseling even tot stilstand. Met een klap. Samen met haar dochtertje fietsend door Amsterdam werd ze door een auto de lucht in geslingerd. Weer bijgekomen lagen ze beiden midden op een kruispunt. De klap op het asfalt was een schok. Wat als dit het einde was geweest? De klap zette Stine stil en dwong haar om na te denken over de vraag of ze iets in haar leven wil veranderen, en of dat mogelijk zou zijn. Het resultaat is deze vierdelige reeks over keuzeangst, spijt en levensvragen.
Vanaf 3 december om 16.10 uur op NPO 2
Dus ik ben

Medialogica

Eindredacteur Marc Josten

In januari start er een nieuwe zesdelige serie van Medialogica, het Human-programma dat de ontwikkelingen in de publieke opinie kritisch onderzoekt. Mede geïnspireerd door een campagne op scholen ter bevordering van de mediawijsheid en omgang met nieuwsfeiten, zal de redactie deze keer onder meer aandacht besteden aan echte complotten en nep-complotten en de mechanismen die erachter schuil gaan.
Vanaf januari 2018 op NPO 2
Medialogica