Onze samenleving kenmerkt zich door een grenzeloze maakbaarheidsdrift. Maar hoe realistisch is het idee van maakbaarheid eigenlijk? In het nieuwe seizoen onderzoekt Het Filosofisch Kwintet het thema macht en onmacht. Dit jaar is Podium Mozaïek in Amsterdam de thuisbasis van Het Filosofisch Kwintet. Woon de opnames bij op woensdag 6 en/of 13 juli. Meld je nu (gratis) aan!

Macht, Onmacht en Meritocratie

Opname woensdag 6 juli om 11:30 uur, Podium Mozaïek

De eerste aflevering gaat over Macht, Onmacht en Meritocratie. Kunnen we worden wie we willen zijn, als we maar ons best doen? Onze samenleving is ingericht op het idee dat eigen verdienste bepaalt hoe ver je het schopt. Door die bril kijken we dan ook naar ons eigen succes of falen, en naar dat van anderen. Is dat terecht?

Bij presentator Clairy Polak schuiven aan: Martha Claeys, als filosoof gespecialiseerd in trots en schaamte, schrijver en adjunct-hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer Joost de Vries, en de Rwandees-Belgische journalist, schrijver en theatermaker Dalilla Hermans.

Onze Nationale Geschiedenis

Opname woensdag 6 juli om 14:00 uur, Podium Mozaïek

De tweede aflevering gaat over onze nationale geschiedenis. Hoe maakbaar is die? Of, anders gezegd: van wie is de nationale geschiedenis? Hoe gebruiken we haar om macht uit te oefenen, en onmacht te bestrijden? En waar ligt de grens tussen gebruik en misbruik van ons verleden?

Informatie over de gasten bij deze aflevering volgt snel. 

De Maakbaarheid van Onze Gezondheid

Opname woensdag 13 juli om 11:30 uur, Podium Mozaïek

Onze tijd werd gekenmerkt door ongekende welvaart, langdurige vrede en steeds meer individuele vrijheid. De ideale voedingsbodem voor een grenzeloze maakbaarheidsdrift. De mens is architect van zijn eigen lot, en wordt dus ook geacht om zijn gezondheid in goede banen te leiden.

Wat zijn daarvan de gevolgen? Presentator Clairy Polak onderzoekt de maakbaarheid van onze gezondheid, samen met hoogleraar filosofie en medische ethiek Ignaas Devisch, filosoof en voormalig Denker des Vaderlands Daan Roovers, en sociaalwetenschapper Alana Helberg-Proctor.

De Wankele Liberale Wereldorde

Opname woensdag 13 juli om 14:00 uur, Podium Mozaïek

Na de val van de Berlijnse Muur heerste er optimisme over een nieuwe wereldorde, met meer respect voor mensenrechten, democratie en de vrije markt. Maar de westerse zeepbel van maakbaarheid en onstuitbare vooruitgang is uit elkaar gespat. De oorlog in ­Oekraïne, de stijgende voedsel- en energieprijzen, de lockdowns in China en een steeds verder polariserende wereld: de liberale wereldorde is aan het wankelen gebracht. Kan hij zijn rug weer rechten, of dwingen autoritaire krachten hem op de knieën?

In deze aflevering zijn o.a. te gast: de Duits-Nederlandse historicus en romanschrijver Philipp Blom en hoogleraar Hedendaagse Europese Geschiedenis aan de Universiteit Maastricht Mathieu Segers