Hoe onafhankelijk moet Nederland zijn?

Het Filosofisch Kwintet over de onafhankelijkheid van staten en naties.

Zondag 26 juni 2016, 12.10 uur op NPO 2

‘Onafhankelijkheid’ is het thema van een nieuwe reeks afleveringen van Het Filosofisch Kwintet. Onder leiding van journalist Clairy Polak en filosoof Ad Verbrugge gaan drie denkers over dit thema in gesprek.

De tweede aflevering, drie dagen na het referendum over de vraag of Groot Brittannië uit de EU mag stappen, gaat over de onafhankelijkheid van staten en volken.

Hoe moeten we het verlangen naar onafhankelijkheid begrijpen? Waarom is het nu zo sterk? En kan een land überhaupt nog onafhankelijk zijn?

Gasten voor deze afleveringen zijn onder anderen:

Joep Leerssen

Joep Leerssen

Hoogleraar Moderne Europese Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de Koninklijke Academie van Wetenschappen. Zijn onderzoek naar cultuurnationalisme leverde hem in 2008 de Spinozapremie.​

Thijs Kleinpaste

Thijs Kleinpaste

Politiek historicus. In 2013 verscheen van zijn hand 'Nederland als vervlogen droom', een essay over nationalisme. Kleinpaste werkte als speechschrijver bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en is publicist voor onder andere De Groene Amsterdammer.

Melvin Schut

Melvin Schut

Docent aan Amsterdam University College. Schut promoveerde aan de Universiteit van Chicago op een proefschrift over het vrijheidsbegrip van Alexis de Tocqueville.

Deze aflevering van Het Filosofisch Kwintet wordt 26 juni om 12 uur live uitgezonden vanaf het Mag het licht aan festival in Amsterdam en is te zien op NPO 2.