Dus ik ben ... er nog

Amsterdam, een jaar geleden. Met haar dochtertje achter op de fiets wordt filosofe Stine Jensen door een auto aangereden en de lucht in geslingerd. Het ongeluk is een schok. Wat als dit het einde was geweest? De klap zet Stine stil en dwingt haar om na te denken over de vraag of ze iets wil veranderen, maar ook of dat mogelijk is. Stines ongeluk vormt het uitgangspunt van de nieuwe vierdelige televisieserie Dus ik ben… er nog, over keuzeangst, spijt en de daaraan gekoppelde levensvragen.

Dus ik ben… er nog. Vanaf 3 december om 16.10 uur bij Human op NPO 2

Aflevering 1. Carpe Diem (3 december) 

Stine's lichaam is door het verkeersongeluk zwaar op de proef gesteld. Bont en blauw, met een zware hersenschudding is iedere fysieke of geestelijke inspanning teveel. Het lichaam is kwetsbaar. Hoe gaan mensen met die kwetsbaarheid om? Stine gaat te rade bij Shari Parsipoor, die kanker kreeg, en bij militair Edwin de Wolf, die zijn been verloor. Ze consulteert de filosoof Roman Krznaric die een cultuurgeschiedenis schreef over de dag plukken, of te wel carpe diem. Intussen herstelt Stine zelf door te gaan wandelen en begint aan een pelgrimstocht. Op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela ontmoet zij mensen die ook wandelend hun leven overdenken. Met onder anderen theoloog en ethicus Frits de Lange.

Aflevering 2. Spijt (10 december)

De Australische verpleegkundige Bronnie Ware stelde ooit de top-5-spijtlijst samen: dingen waarvan mensen op hun sterfbed collectief zeggen: daar heb ik spijt van. Na het ongeluk kijkt Stine terug op haar leven. Heeft ze het leven geleid zoals ze dat wilde? Of heeft ze ergens spijt van? Hoe ga je om met de keuzes die je ooit gemaakt hebt? In Portugal is er de term ‘saudade’, waar met zoete weewoed het verleden wordt bezongen in de fado. En kunnen rituelen helpen om het verleden te verwerken? Met onder anderen schrijfster Désanne van Brederode, rituelenkunstenaar Ida van der Lee en hoogleraar psychologie Svend Brinkmann.

Aflevering 3. Samen (17 december) 

Stine's dochter zat achterop de fiets tijdens het ongeluk. Zij bleef ongedeerd. De gedachte dat haar dochter alleen had kunnen achterblijven en de drukte van de stad doen Stine besluiten een radicaal experiment te ondernemen: ze gaat de stad uit om tijdelijk in een leefgemeenschap te wonen. Op zoek naar meer natuur en meer contact met mensen. Maar tussen individu en samen leven zit een spanning, merkt Stine. Deense architecten hebben daarom nieuwe woonvormen voor de toekomst bedacht zodat je alleen en toch samen kunt leven. Met onder anderen filosoof Henk Oosterling en filosoof Simone van Saarloos.

Aflevering 4. Kies-pijn (24 december) 

We kijken allemaal graag naar andere mensen die een grote verandering in hun leven aangaan. En ondanks of juist door het vaak stranden van de rooskleurige idealen zijn programma's als 'Ik Vertrek' populair. Is dat omdat het aanschouwen van dat geploeter, en soms letterlijk instorten van nieuwe levenswegen, de innerlijke stem sust die zegt dat je je eigen bestaan een wending kunt geven? Waarom is de keuze om een echte wezenlijke verandering te maken in je leven voor de meesten toch zo moeilijk? Met onder anderen auteur Jules Evans die een boek schreef over zijn bijna doodervaring. 

Presentatie - Stine Jensen
Regie - Leo Wentink
Research - Sasha Ourikh
Productie - Mariska Schneider
Eindredactie - Jeroen Berkvens