Dus ik ben...woedend

Stine reist naar Spanje

zondag 12 juni 2016, 20.15 uur op NPO 2

Flamencodanseres

Stine had als kind regelmatig woede-uitbarstingen, maar leerde al snel dat beschaafde mensen eerst tot tien tellen. Nu ongebreidelde woede, mede door sociale media, in toenemende mate tot ons komt dringt de vraag zich op wat die woede betekent.
 
Wat is de waarde van woede? Is woede ergens goed voor? Bestaat er zoiets als positieve woede? Is het inslikken van je woede ongezond?
Om daarachter te komen reist Stine naar het land van de gecultiveerde furie: Spanje. Het land van de ruige vechtfeestjes, waar gesmeten wordt met tomaten, druiven, meel, wijn, eieren. En het land van de expressieve en temperamentvolle flamenco. Danseres Estafania: “Flamenco is een psycholoog voor ieder van ons.”
De flamenco werd ook ingezet door de Indignados-beweging (de verontwaardigden). Met haar indrukwekkende zang- en dansprotesten, o.a. in het Spaanse parlement, vormde zij de aanzet tot de wereldwijd bekende Occupybeweging.

Hispanist en filosoof Peter Venmans neemt Stine mee naar het Córdoba van Seneca. Deze klassieke denker zag heil in het op de juiste wijze hanteren van woede. “Emoties moet je wantrouwen.” Venmans schreef een boek over thymos, volgens Plato het begrip voor nobele woede. Woede gericht op iets beters en daarmee het tegenovergestelde van onverschilligheid.

Wat het doet als je je woede eruit gooit ervaart Stine met kickbokser en lifecoach Nicole Anthonissen. “Ik had geen idee dat mijn woede uitleven zo prettig kon zijn.”

Regie: Leo Wentink