Dus ik ben...mijn agenda

Stine gaat op zoek naar antwoorden in Zuid-Korea, het land waar efficiëntie de hoofdrol speelt.

Zondag 3 juli 2016 om 20.20 uur op NPO 2

Krijgt Stine antwoord op de vraag der vragen: Wat is de zin van het leven?

“Druk druk druk.” Dat is een standaardreactie op de vraag hoe het gaat. Ook Stine geeft het afstrepen van gedane taken in haar overvolle agenda een goed gevoel. Is er nog wel ruimte om te leven, als alles gepland wordt? "Soms dreigt het leven zo'n lijstje te worden. Streep-streep - dan naar bed. Streep-streep - dan dood."

Stine gaat op zoek naar antwoorden in Zuid-Korea, het land waar tijd de hoofdrol speelt. Er bestaat zelfs een naam voor de Koreaanse haast- en werkcultuur: 'Palli-palli.’
Maar waar is de ruimte voor het niets, voor lanterfanten en ondoelmatigheid? Wat mis je als je alleen maar efficiënt probeert te zijn? Stine stelt de proef op de som en brengt een aantal uren al pierewaaiend door in Seoul. Het brengt haar o.a. het inzicht dat de tussentijd essentieel is. Daar gebeurt het nieuwe, het onverwachte.

Die tijd wordt Koreaanse kinderen en jongeren niet gegund. Als voorbereiding op de universiteit gaan ze tot ’s avonds laat naar Hagwon, de naschool. De 11-jarige Soon Young schreef een gedicht, waarin zij de Koreaanse werk-, tijd- en prestatiedruk aanklaagt.

Samen met Stine bezoekt Soon Young Korea’s beroemdste dichter Ko Un. Over het leven en de rol die tijd daarin speelt zegt hij: “De tijd is een menselijk concept. Alleen de mens zucht onder het juk van de tijd.”

Uiteindelijk ondergaat Stine de beruchte en uiterst confronterende 'funeral-therapy', waarbij je ervaart hoe het is om dood te gaan. Geeft het haar inzicht in waar het leven over gaat? Eén ding is zeker: Ze zal nooit meer de oude zijn. 

Regie: Leo Wentink