Ik ben (on)gelukkig, dus ik ben

Wat is geluk? Bestaat er een recept voor geluk? Of is geluk slechts het uitblijven van ontevredenheid?

Uitzending woensdag 23 juli 2014 om 23:22 uur op Nederland 2

 “Ik heb altijd wel iets opgestoken van mijn crises. Iets geleerd over mezelf of over anderen.”

Stine Jensen

Stine zal Stine niet zijn als ze niet tot het uiterste gaat om erachter te komen hoe je gelukkig kunt worden: “Ik val van de ene crisis in de andere, dus moet ik mezelf wel helpen. Ik wil gelukkig worden.”

Als we moeten afgaan op de reacties van bezoekers van Denkfestival Life! vindt men het een wat treurig concept: geluk. Maar toch moeten we er iets mee. Iets wat zovelen nastreven valt eenvoudigweg niet te negeren. 
Om meer te weten te komen over crises die geluk in de weg staan gaat Stine te rade bij psycholoog en loopbaanadviseur Nienke Wijnants. Zij publiceerde meerdere boeken over dit thema. “Pubers, pensionadas en penopauzers: ze zitten allemaal met dezelfde zingevingsvragen als Waartoe zijn we hier op aarde? Wie ben ik? Eigenlijk hebben ze allemaal te maken met dezelfde crisis, alleen verschillen ze in verschijningsvormen.”
Kan een crisis wellicht ook positief zijn? Productief?
Waarom ziet de Britse filosoof Simon Critchley, auteur van het anti-zelfhulpboek ‘How to stop living and start worrying’, niets in dit soort literatuur? “Ze zijn me te individualistisch en egoïstisch. De teneur is vooral ‘Om van anderen te kunnen houden moet ik eerst van mezelf houden. Om anderen te kunnen helpen moet ik eerst mezelf helpen.’ Fout! Het is precies andersom.”
Ten slotte maken we kennis met Jasper. Hij werkte vroeger als econoom, maar gaf een drastische wending aan zijn leven en is nu onder meer yogaleraar. 

Dus ik Ben