Ik heb smaak, dus ik ben

Hoe kom ik aan mijn smaak? Wat zegt mijn smaak over wie ik ben? Heb ik goede smaak? Wie bepaalt wat goede smaak is? Zoals we van haar zijn gewend zal Stine Jensen niet rusten voordat ze op tenminste een aantal van deze vragen een antwoord heeft.

Over het aangename valt niet te twisten. Over smaak wel.

Immanuel Kant

Jensen bezoekt allereerst de kunstminnende filosoof Alain de Botton. Hij beweert dagelijks geconfronteerd te moeten worden met goede smaak om zijn zielenrust te behouden. Zijn huis ziet hij vooral als een soort therapie. Over elke vierkante centimeter is nagedacht; het moet perfect zijn. En geloof het of niet, maar zelfs deze purist heeft guilty pleasures.
Filosoof Maarten Doorman heeft eveneens uitgesproken ideeën over smaak en schoonheid, al staan deze lijnrecht tegenover die van De Botton. Schoonheid is volgens hem niet functioneel.
Benieuwd naar haar eigen smaak laat Stine deze onderwerpen aan het oordeel van enkele smaak-experts.
Styliste Simone buigt zich over haar garderobe: “Wat is dit? Het lijkt wel een gordijn!” Kunstenaarsduo Lernert en Sander nemen een kijkje in Stine’s huis. “Waarom heb je dit hier gehangen?” “Tja, er hing toevallig een spijker.”
En Dick, eigenaar van een beroemde Amsterdamse platenzaak, gaat met een kritische blik door haar muziekverzameling. Over muzieksmaak: “Je bent of een smakeloze sukkel of je bent een muziekfreak.” Waar zal Stine onder vallen?
 

Dus ik ben