Mary Wollstonecraft (1759-1797)

Mary Wollstonecraft schreef met 'A Vindication of the Rights of Woman' een van de eerste feministische geschriften. Vrouwen in haar tijd werden voornamelijk als bezit gezien, maar Wollstonecraft claimt dat ze dezelfde rechten hebben als mannen.

Durf te Denken

Mary Wollstonecraft schreef met 'A Vindication of the Rights of Woman' een van de eerste feministische geschriften. Vrouwen in haar tijd werden voornamelijk als bezit gezien, maar Wollstonecraft claimt dat ze dezelfde rechten hebben als mannen. Daarnaast schreef ze veel meer, zoals romans en reisverslagen. Als één van de eerste vrouwen kon ze leven van de pen. Ze noemde zichzelf 'de eerste van een nieuwe soort'.

De Franse Revolutie beroert de harten van progressieve intellectuelen. Wollstonecraft ontvangt roem voor haar 'A Vindication of the Rights of Man', waarin ze de principes van de revolutie – de vrijheid en gelijkheid van ieder mens – verdedigt. Maar vooral het latere 'A Vindication of the Rights of Woman' is ook nu nog bekend.

Te gast in deze uitzending is Leon Heuts, filosoof, redacteur van Filosofie Magazine en 'fan' van Mary Wollstonecraft. Hij houdt ook een Twittersessie met een andere fan: Roberta Wedge uit Londen. Op haar blog doet Wedge onderzoek naar alles wat met Wollstonecraft te maken heeft. Ook heeft zij een Twitteraccount waarop zij zich voordoet als Mary.

Hoe combineer je als vrouw hartstocht met een carrière? In de reportage van Dorothée Forma de visie van Maruja Bobo Remijn, docent gender studies aan de Universiteit van Amsterdam. En we volgen een dag lang Marieke Bax, zakenvrouw en oprichtster van Talent naar de Top, het initiatief voor meer vrouwen naar de top