Darifa (1969) en Nora (1972)

Samen Sterk Vrouwen West

Deze ‘Engelen van West’ zetten zich met hun stichting in om de zelfstandigheid en onontbeerlijke gratie van zelfwaarde van vrouwen in Amsterdam-West te versterken. 

Als vrijwilliger zijn ze 7 dagen per week 24 uur per dag beschikbaar. Hun stichting, die ze samen hebben opgezet, was in 2014 genomineerd voor de verkiezing van Amsterdammer van het jaar. Ze hebben als doel het welzijn en de sociaaleconomische positie van vrouwen te versterken door vrouwen met elkaar in contact te brengen, ze te activeren en te empoweren. 

Diana (1971)

De Moeder is de Sleutel

Diana helpt zo’n vijftig moeders van jongeren uit de Amsterdamse Top 600 van veelplegers en jongeren die in de criminaliteit dreigen te komen. 

Diana is in Paramaribo geboren en kwam in 1971 naar Amsterdam. Met haar ervaring als moeder van een jongere uit de top 600, die ondertussen op het rechte pad is, kijkt zij wat moeders en hun kinderen nodig hebben. Met een groot netwerk, van politie en justitie tot andere vrouwen en moeders, weet zij de weg naar de hulpverlenende instanties te vinden. Diana was genomineerd voor Amsterdammer van het Jaar 2020. 

Dinah (1970)

Trans United Europe

Dinah strijdt voor verschillende rechten voor de BPOC-community en heeft een safe spacegecreëerd in hartje Amsterdam. 

Vanuit een Leids kindertehuis is Dinah als 1-jarige baby geadopteerd door een vrijzinnig kunstenaars- en bedrijfsgezin. Ze is niet geboren in een verkeerd lichaam, maar geboren in een verkeerde wereld die mensen in hokjes opsluit. Daarom komt zij als voorzitter van Trans United Europe op voor de rechten van transen en sekswerkers en vecht tegen discriminatie en stigma. 

Hameeda (1964)

Academie voor herstel en ervaringsdeskundigheid

Hameeda begeleidt door het hele land volwassen slachtoffers die kampen met vroegkinderlijke trauma’s als gevolg van geweld en mishandeling. 

De van oorsprong Pakistaanse Hameeda is expert en inhoudsdeskundige huiselijk geweld en kindermishandeling, auteur, sociaal ondernemer en fungeert als inspirator en rolmodel. Zij heeft haar traumatische ervaringen en kwetsbaarheid omgezet in kracht en biedt hulp in uiteenlopende projecten in de strijd tegen huiselijk geweld en kindermishandeling voor slachtoffers en professionals. Als bestsellerauteur van vier indringende autobiografische boeken heeft zij wereldwijd miljoenen mensen bereikt met haar indrukwekkende verhaal. 

Meikina (1964)

Amsterdam Noord

Met een groot oog voor de eenzaamheid en noden van haar wijkbewoners in Amsterdam-Noord helpt zij met haar evenzo grote hart waar ze kan. 

Meikina is geworteld in Amsterdam Noord, waar ze vrijwel haar hele bewogen leven heeft doorgebracht. Haar zorg strekt zich uit van boodschappen doen en schoonmaken, tot financieel advies en het levensnoodzakelijke verwisselen van een lampje. Ze staat op de barricaden voor verhoging van het minimumloon en de uitkeringen, omdat in haar ogen iedereen waardevol werk doet. 

Zainab (1965)

Emancipatiecentrum Vrouw en Vaart

Zainab voelde zich als individu gevangen in een collectieve cultuur, bevrijdde zichzelf en helpt nu vrouwen in Amsterdam Nieuw-West uit te groeien tot krachtiger individu binnen hun gemeenschap. 

Toen Zainab 14 jaar geleden begon met hardlopen ontdekte zij haar kracht: ‘Als ik dit kan, kan ik vast veel meer.’ Als deelnemer begonnen, geeft zij nu zelf de training Ik Ontmoet Mij. Daarin leert zij als ervaringsdeskundige, vrouwen die opgegroeid zijn in een collectieve cultuur, weer samen te vallen met zichzelf. Ook geeft zij fietsles, Nederlandse les en empowerment trainingen. 

Adelheid (1958)

Theatermaker

Steeds vaker nam theatermaker Adelheid Roosen een andere economie waar. Een die zij noemt: de feminiene economie. Deze economie draait op de schouders van vrouwen die dienen als gidsen van de stad. Het werd de inspiratie voor een theatervoorstelling met tachtig van deze gidsen: de Doula's van de Stad.

Door de coronacrisis werd het een documentaire, die niet gaat over de doula’s zoals we ze kennen: de vrouwen die een bevalling op niet-medische wijze bijstaan. De doula’s waar theatermaker Adelheid Roosen mee in gesprek gaat zijn de vrouwen die de stad dragen, die de vaak minder gewaardeerde feminiene economie draaiende houden.