Het kerstverhaal van De vloer op

De Zingevingsfabriek

Net zoals vorig jaar heeft Human weer een kerstverhaal van 'De vloer op' op het programma staan, gebaseerd op zaken die het afgelopen jaar regelmatig het nieuws haalden. Ditmaal geen aardgasproblematiek als centraal thema, maar eenzaamheid, regelmatig omschreven als een van de aanstaande volksziektes numero 1.

Zaterdag 22 december 2018, 22:40 uur op NPO 2

Herhaling woensdag 26 december om 24.10 uur op NPO 2

Regisseur Peter de Baan heeft een verhaal verzonnen. Op basis daarvan geeft hij de opdrachten aan de acteurs. Die gaan improviseren en geven zo met elkaar hun eigen invulling aan dat verhaal, dat  gelukkig vaak tot onverwachte wendingen leidt. Ook acteurs van De vloer op Jr. deden dit jaar weer mee.

In het nieuws ging het niet alleen over eenzaamheid bij ouderen, maar ook over jongeren met hun burn-outs en depressies. Hulpverleningsprojecten en -initiatieven schieten de grond uit. Cursussen, zelfhulpboeken, ze zijn niet aan te slepen. Zingeving is een groeimarkt en er kan goed in verdiend worden.

In die lucratieve markt zijn de eigenaren/therapeuten (gespeeld door Nasrdin en Sophie) van De Zingevingsfabriek gestapt. Het kerstverhaal van De vloer op speelt zich hier af.
De gewetensvolle en betrokken therapeut Nasrdin verliest af en toe zijn professionaliteit uit het oog. "Mag een mens niet even geïrriteerd zijn?" "Ja, van mij mag je, maar niet in mijn tijd. Ik betaal je toch niet om geïrriteerd te zijn? Ik betaal je om hulp."
Sophie is vooral heftig in de benadering van haar cliënten. En meedogenloos. ”Jij mag van jezelf niet egoïstisch zijn? Terwijl je daar enorme behoefte aan hebt, hè!"

De cast

Na een dag vol therapeutische sessies is het tijd voor de Eindejaarszingevingswijding, waar alle medewerkers en cliënten voor zijn uitgenodigd.

Een paar tipjes van de sluier:
Een #MeToo-affaire zet de arbeidsverhoudingen danig op scherp. "Ze was nogal dwingend op een bepaalde manier, zeer overtuigend." "Ja, dat kan ze zijn in bed, ja."

Tijdens de Eindejaarszingevingswijding zorgt een van de cliënten voor een onverwachte wending.

De therapeuten lijken minstens zo geïnteresseerd in het redden van hun eigen hachje als in het helpen van hun cliënten.

Cast:
Nasrdin Dchar, Sophie van Winden, Saskia Temmink, Nils Verkooijen, Anna Raadsveld, Fabian Jansen, Sanne den Hartogh, Mirre Licht en Yannick van de Velde.
 
Het kerstverhaal van De vloer op is een doorlopend, van begin tot het eind geïmproviseerd verhaal. De opnames vonden plaats in Theater Amsterdam, zonder publiek.