De Publieke Tribune

Klimaatverandering

De Publieke Tribune

Klimaatverandering

Klimaatverandering is dé grote uitdaging van deze eeuw, die alle andere problemen doet verbleken. Het is een alomvattende crisis die ons allemaal zal raken, en de tijd dringt.

Ondertussen wijzen burgers, overheid en industrie naar elkaar. Burgers moeten meer verantwoorde keuzes maken, want wie betaalt bepaalt. De overheid moet zich aan het klimaatakkoord houden en groener beleid maken. En de industrie moet als grootste vervuiler haar uitstoot inperken en zo snel mogelijk verduurzamen. 

We gaan in gesprek over de vraag of een beter milieu bij jezelf begint, zoals het inmiddels goed ingeburgerde gezegde luidt. Welke verantwoordelijkheid hebben burger, overheid en industrie precies in het voorkomen van onomkeerbare schade aan het klimaat? Welke maatregelen moeten we treffen, wat zijn de kosten en wat levert het op, en: zijn we nog op tijd?

Presentator Coen Verbraak spreekt met journalist en schrijver Jaap Tielbeke (Een beter milieu begint niet bij jezelf), schrijver Babette Porcelijn (De Verborgen Impactover eco-neutraal leven) en architect Thomas Rau.

Gasten in deze aflevering

Jaap Tielbeke

Journalist en schrijver

Babette Porcelijn

Schrijver

Thomas Rau

Architect

Lees meer over klimaat

6 items

Durf te denken

Dossier
Recent Toegevoegd

'Klimaatontkenners schenden mensenrechten'

Door te zeggen dat klimaatverandering niet plaatsvindt, ontken je de impact die het heeft op het leven van mensen. En die impact is groot, zeker op kwetsbare groepen, vertelt Eco Matser, wereldwijd programmamanager Energie, Klimaat en Ontwikkeling bij NGO Hivos. "Nederland doet echt te weinig voor een land dat zo'n fan zegt te zijn van mensenrechten."

Zo lijdt Zambia onder de klimaatcrisis

Zoals een Italiaan niet kan zonder spaghetti, kunnen mensen in Zambia niet zonder maïs. Maar dat moet veranderen, vindt Jane Zulu. "De maïs-georiënteerde cultuur zorgt voor ondervoeding, obesitas, corruptie en verwoesting van de vruchtbare grond."

Over het programma

Dit kabinet wil elk jaar op de vierde donderdag van oktober verantwoording afleggen over het terugdringen van de uitstoot van CO2 zoals afgesproken bij het klimaatakkoord van Parijs. Omroep Human maakt in een jaarlijks terugkerend live televisieprogramma de balans op.

5 tips voor goedkoop én duurzaam reizen

Reizen met de trein is een duurzamer alternatief voor het vliegtuig. Toch vinden we ook op korte trajecten onze weg naar de trein maar moeilijk. Daarom volgen hier vijf tips van lector duurzaam vervoer Paul Peeters.

Vliegen is niet sneller en goedkoper dan de trein

Een van de grootste veroorzakers van de klimaatcrisis is het vliegverkeer. En toch pakken we eerder het vliegtuig naar Londen dan een duurzamer alternatief als de trein. Waarom toch? En wat is ervoor nodig om dit te veranderen?