De Publieke Tribune

Publieke debat onder druk

De Publieke Tribune

Publieke debat onder druk

Controversiële sprekers staan steeds vaker ter discussie, evenals de rol die media en podia spelen in het versterken van dat geluid. De wens om de ongenuanceerde, gevaarlijke of discriminerende meningen van de ander te weren neemt toe. Het publieke debat raakt gepolariseerd.

Kunnen we te weinig van elkaar hebben in het publieke debat? Staat de vrije uitwisseling van ideeën onder druk? Of moeten er grenzen worden gesteld aan welke opvattingen een platform geboden krijgen, in de strijd tegen desinformatie, racisme en seksisme? En in welke mate heeft commercialisering van de media tot gevolg dat aandacht wordt besteed aan extreme geluiden om te kunnen scoren?

In deze radio-uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met drie gasten die het publieke debat vormgeven of analyseren: Merlijn Geurts (programmamaker van debatcentrum De Balie), Bart Nijman (adjunct-hoofdredacteur actualiteitensite GeenStijl)en mediawetenschapper Dan Hassler-Forest.

Merlijn Geurts

programmeerde de iconische Egyptisch-Amerikaanse feministe Mona Eltahawy in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Op het laatste moment zegde Eltahawy af, vanwege een debat dat in 2017 in De Balie had plaatsgevonden, waarin de deportatie van moslims ter sprake kwam.

Bart Nijman

is inmiddels drie keer geschorst op Twitter, onder andere vanwege het delen van het manifest van de Christchurch-terrorist, en een tweet met eurosceptisch stemadvies.

Dan Hassler-Forest

is mediawetenschapper. Hij staat achter de open brief waarin verzocht werd de Canadese psycholoog Jordan Peterson niet alleen op het podium te zetten bij een discussieplatform aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees meer over publieke opinie

6 items

Hoe publieke opinie tot stand komt en wat de gevolgen van deze meningsvorming zijn op ons alledaagse leven.

Dossier
Recent Toegevoegd

Gemeenten doen maar wat bij anti-radicaliseringsbeleid

Theatervoorstellingen, weerbaarheidstrainingen en fakenews lessen. Miljoenen worden uitgegeven aan het anti-radicaliseringsbeleid van gemeenten. Maar of deze preventieve programma’s effect hebben, wordt nauwelijks gemeten.

Zo beleefde Daan Roovers het debat Rutte-Baudet

De kersverse Denker des Vaderlands Daan Roovers zat op de tribune in de Rode Hoed bij het debat tussen Mark Rutte en Thierry Baudet. De verbazing die ze voelde, suddert nog na.

Dit vindt Zeikschrift van de anti-abortuswet in Alabama

Onlangs stemden 25 republikeinse mannen in de Amerikaanse staat Alabama voor een wet die abortus verbiedt, zelfs na verkrachting. Wij spraken met Madeleijn van den Nieuwenhuizen, die Amerikaanse politieke- en rechtsgeschiedenis studeerde aan de Columbia University, columns schrijft voor VOGUE en beheerder is van het mediakritische Instagramaccount Zeikschrift.

Hoe kon een ultrarechts campagnespotje op de publieke omroep worden uitgezonden?

‘Een strijd tussen de twee grootste politieke leiders van het moment.’ Zo bestempelde Pauw van tevoren het debat dat woensdagavond plaatsvond in de Rode Hoed.

Uitholling van het publieke debat

Hoe vaak zeggen we niet: ‘Met de kennis van nu had ik het anders gedaan.’ Terugblikkend zijn we blijkbaar beter in staat complexe situaties te analyseren. In vijf afleveringen vraagt presentator Clairy Polak haar vier tafelgasten zich voor te stellen hoe over twee generaties wordt teruggekeken op problemen, oplossingen en het handelen van nu.