De Publieke Tribune

Schulden: Hoe kom je erin terecht en hoe raak je er weer uit?

De Publieke Tribune

Schulden: Hoe kom je erin terecht en hoe raak je er weer uit?

Hoe kom je in de schulden terecht? Hoe zit de schuldenindustrie in elkaar? En hoe komen we tot efficiëntere en goedkopere oplossingen? Deze vragen bespreken wij in aflevering 3 van 'De Publieke Tribune'.

Leestips

Eelke Blokker

Eén van de gasten is Eelke Blokker van het Instituut van Publieke Waarden. Wij spraken hem vast over de schuldhulpverlening. Hij vertelt onder meer het verhaal van dakloze Marcel. Marcel had 14.000 euro schuld, 48 verschillende instellingen die zich met zijn problemen bezighielden, en dat kostte 269.000 euro per jaar. Als we zijn schuld rechtstreeks zouden aflossen, houden we 255.000 euro over om anderen te helpen. Marcel is geen uitzondering.  

Eén op de vijf huishoudens in Nederland kampt met schuldenproblematiek. Jaarlijks lopen de maatschappelijke kosten van deze groep op tot 11 miljard euro. En toch schiet de hulpverlening vaak te kort. Dat kan beter, efficiënter en goedkoper, volgens Blokker. Dagelijks trekt hij met praktische oplossingen mensen uit het bureaucratisch moeras waarin ze verstrikt zijn geraakt. 

Lees het hele interview.

Satcha Maduro

Maatschappelijk werker Satcha Maduro raakte zelf in de schulden. Pas na een tijdje gooide ze haar leven om, en bleek haar schuld 30.000 euro. Inmiddels is ze negen maanden schuldenvrij. 

Lees hoe ze dat voor elkaar kreeg.

Het panel

Bert van Alphen

Wethouder Sociale Zaken, GroenLinks Den Haag

Satcha Maduro

Inmiddels 9 maanden schuldvrij en bekend van onze serie Schuldig

Paul van Roon

Deurwaarder

Eelke Blokker

Werkt voor het Instituut voor Publieke Waarden

Thema Systeempijn

6 items

Hoe maatschappelijke systemen onze autonomie en verantwoordelijkheid in de waagschaal stellen

Dossier
Recent Toegevoegd

Hierom bezwijken jongeren onder prestatiedruk

De eindexamens staan weer voor de deur. Voor veel middelbare scholieren een moment van zwoegen en zweten, want de druk om een diploma is hoog! Misschien wel té hoog?

De hormonale man bestaat niet

Atlete Caster Semenya wordt vanwege haar hoge testosteronlevels geclassificeerd als hormonale man. Maar zoiets bestaat überhaupt niet, betoogt sociaalwetenschapper én feminist Linda Duits in haar Brainwash Talk.

6x waarom burn-out niet jouw schuld is

Het is misschien wel één van de grootste plagen van onze werkende levens: burn-outs en stress. Om dit fenomeen beter te begrijpen zetten we 6 artikelen voor je op een rijtje.

Wie zorgt voor de mantelzorger?

Je bent het, je wordt het of je zult het nodig hebben. Mantelzorg. Vroeg of laat krijgen wij er allemaal mee te maken. 4,4 miljoen landgenoten helpen een hulpbehoevende naaste. Een groot deel van hen is overbelast. Want hoe combineer je een drukke baan en een gezin met de zorg voor een ander? Wat mag de overheid wel en niet van ons verwachten? Wat mogen wij van de overheid verwachten? Hoe kan het beter? In deze zevende aflevering van 'De Publieke Tribune' buigen we ons over de vraag: Wie zorgt voor de mantelzorger?

5G onder de loep: gezondheid

Het 5G-netwerk maakt sneller en stabieler draadloos internet mogelijk, waardoor auto's uit zichzelf rijden en chirurgen op afstand operaties doen. Toch is er ook kritiek, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid en privacy. In dit tweede deel van onze serie wat we moeten weten over de gezondheidseffecten van 5G.