De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Vriendschapsverdriet

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met gasten die uit eigen ervaring weten hoe het is om vriendschapsverdriet te hebben.

85. Vriendschapsverdriet (11 februari 2023)

Vrienden zijn voor het leven, denken we vaak. Maar ook goede, hechte vriendschappen komen soms tot een eind. Velen van ons maken weleens mee dat een vriendschap wordt verbroken, en toch praten we er weinig over. Meestal verwateren vriendschappen, maar soms komt het tot een nadrukkelijke breuk. Dat laat z'n sporen na: het gemis is groot en je kan je diep gekwetst voelen, je ervoor schamen, of je er schuldig over voelen. Wat maakt dat een vriendschap wordt verbroken en hoe gaan we om met vriendschapsverdriet?

Reageren op deze uitzending?

Gasten in deze aflevering

Henk Bakboord

Henk Bakboord is auteur en schrijft in zijn boek Billenkoek. Avonturen van een stoute Surinamer over gelegenheidsvriendschap. Tijdens de pandemie raakte hij een goede vriend kwijt, die verstrikt raakte in complotdenken en niet meer te bereiken was.

Beate Volker

Beate Volker is socioloog en doet al jaren onderzoek naar vriendschap, die zij ziet als het sociale weefsel in de samenleving. De vriendschappen die zij zelf verloren heeft kwamen niet abrupt tot einde, maar verwaterden.

Uus Knops

Uus Knops is psychiater en rouwdeskundige. Zij schreef met Joris Hessels het boek Een klein afscheid, over afscheid nemen bij leven, zoals met een verbroken vriendschap. Zelf maakte zij ook een heftige vriendschapsbreuk mee, toen een studiegenoot waar ze lief en leed mee deelde afstand van haar nam.