De Publieke Tribune op NPO Radio 1

In Gesprek met David Van Reybrouck

In deze kerstaflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met schrijver en cultuurhistoricus David van Reybrouck over zijn kolossale boek Revolusi. Een gesprek over Indonesië, over de rol van Nederland en over het omgaan met een pijnlijke koloniale erfenis.

79. In Gesprek met David Van Reybrouck (24 december 2022)

Premier Rutte bood het afgelopen jaar zijn 'diepe excuses' aan voor het extreem oorlogsgeweld waaraan Nederlandse soldaten zich tijdens de dekolonisatieoorlog in de periode 1945-1949 schuldig hebben gemaakt in Indonesië. Een oorlog waarbij zo'n zesduizend Nederlandse soldaten en honderdduizend Indonesiërs het leven lieten. Veel oorlogsmisdaden uit die oorlog bleven onbestraft, zo werd afgelopen jaar onomstotelijk bewezen in een omvangrijke wetenschappelijke studie van het NIOD.

Hoe moet Nederland in het reine komen met zijn koloniale verleden? Coen Verbraak praat er tijdens deze speciale kerstuitzending van De Publieke Tribune over met de Vlaamse schrijver en cultuurhistoricus David van Reybrouck. Een gesprek over zijn kolossale boek Revolusi, over Indonesië, de rol van Nederland en over het omgaan met een pijnlijke koloniale erfenis.

Reageren op deze uitzending?

Te gast in deze aflevering

David Van Reybrouck

David Van Reybrouck is een Vlaams cultuurhistoricus, archeoloog en succesvol schrijver. Van zijn hand verschenen essays, proza, poëzie en theater, maar bij het grote publiek geniet hij vooral bekendheid door werken als Congo: een geschiedenis (2010) en het recentere Revolusi: Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld (2020), beiden uitgegeven door De Bezige Bij.

Verdiep je verder