De Publieke Tribune op NPO Radio 1

De Verwoestende Kracht van Toerisme

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt gastpresentator Sophie Derkzen met bewoners, ondernemers en onderzoekers over de verwoestende kracht van toerisme en de impact ervan op onze samenleving.

63. De Verwoestende Kracht van Toerisme (20 augustus 2022)

De uitwassen van toerisme zijn nergens zo zichtbaar als in de Amsterdamse binnenstad. Hoe ervaren lokale bewoners en ondernemers het overtoerisme? Hoe weren zij zich tegen wangedrag en vermaakindustrie, tegen de oprukkende monocultuur? En waarom verrijzen er ineens overal snoepwinkels in het centrum? Is het de onderwereld die het er voor het zeggen heeft gekregen? Van wie is de stad eigenlijk? En hoe valt het tij te keren?

Gastpresentator Sophie Derkzen vraagt het aan onderzoekers, ondernemers en binnenstadbewoners, die de stad leefbaar proberen te houden: als een vrijzinnige, gastvrije, veelkleurige stad, waar het fijn is om in te wonen én op bezoek te gaan.

Reageren op deze uitzending?

Gasten in deze aflevering

Rogier Noyon

Rogier Noyon is eigenaar van kookwinkel Deksels op de Haarlemmerdijk in Amsterdam en voorzitter van de vereniging Voor de Stad.

Tracy Metz

Tracy Metz is journalist, podcastmaker en directeur van het John Adams Institute, centrum voor Amerikaanse cultuur in Nederland. 

Janny Alberts

Janny Alberts is directeur van de maatschappelijke vastgoedonderneming NV-Zeedijk in Amsterdam.

Els Iping

Els Iping is bewoonster van de Wallen in Amsterdam, voormalig stadsdeelvoorzitter Centrum en mede-initiatiefnemer van Stop de Gekte.

Verdiep je verder

De wereld is vol toeristen, op zoek naar romantiek en authentieke belevingen. Hoe speelt de toeristenbranche handig in op de goedgelovige toerist die op zoek is naar een zo 'echt' mogelijke ervaring? Metropolis kijkt in Armenië, Kenia en Peru hoe de lokale bevolking daar ons als toeristen probeert te bedienen.

Drie iconische rampplekken: de ontplofte kerncentrale in Tsjernobyl, het door een aardbeving getroffen Italiaanse stadje Amatrice en het door een burgeroorlog verwoeste historische hart van Aleppo in Syrië. Tegen het decor van verdwenen en opkomend toerisme laat de film zien hoe de bewoners hun rampzalige geschiedenis verwerken en hun leven weer opbouwen.

Bijna iedere jongere in het Westen is het voor kortere of langere tijd geweest of kijkt er naar uit om het te worden: een backpacker. Een wereldreiziger op zoek naar stukjes ongerepte aarde. 'Banana pancakes' bekijkt de backpackers vanuit het perspectief van de lokale bevolking en laat zien wat de komst van toerisme betekent voor de 'ongereptheid'.