De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Welzijn van de Student

In deze aflevering van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met studenten over het welzijn van de student.

53. Welzijn van de Student (21 mei 2022)

Ruim één op de vijf jongeren had tijdens de laatste lockdown wel eens serieuze zelfmoordgedachten, blijkt uit onderzoek van het RIVM en andere gezondheidsorganisaties dat deze maand verscheen. In die periode zagen huisartsen het aantal zelfmoordmeldingen met ruim een derde stijgen ten opzichte van voor de corona-pandemie. Ondertussen slaan studentenverenigingen deze maand alarm over de enorme toename van harddrugsgebruik onder studenten sinds corona.

Hoe houdt dit alles met elkaar verband? Hoe is het überhaupt gesteld met de veerkracht van onze jongvolwassenen? Hebben ze de draad weer opgepakt, nu ze weer naar school, het café en de vereniging mogen? Of heeft de coronacrisis blijvend sporen achtergelaten in de wereld van studenten? In deze aflevering van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak erover in gesprek met studenten zelf.

Reageren op deze uitzending?

Gasten in deze aflevering

Max Jansen

Max Jansen (20) zit in zijn laatste jaar van de opleiding Chemisch-Fysisch Analist op het ROC Midden Nederland in Utrecht en woont nog bij zijn ouders in Lelystad. Tijdens de eerste lockdown in 2020 kreeg hij te maken met een depressie en had hij veel moeite met het sociale isolement waar hij in terecht was gekomen. Toen hij na zijn depressie merkte dat hij al zijn vrienden was kwijtgeraakt, klopte hij aan bij Join Us, een stichting die eenzame jongeren in contact brengt met leeftijdsgenoten.

Myrthe Haring

Myrthe Haring (20) is derdejaars student Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool Leiden en woonde toen de coronacrisis uitbrak nog bij haar ouders. Toen door de lockdowns haar drukke sociale leven plotseling wegviel was ze na een tijdje zo gedemotiveerd dat ze haar bed niet meer uitkwam. Studeren lukte even niet, tot ze bij de studentenpsycholoog aanklopte. Inmiddels houdt ze zich in de studentenraad van haar hogeschool veel bezig met studentenwelzijn.

Martijn Janse

Martijn Janse (25) is pas afgestudeerd in de natuurkunde aan de Universiteit Leiden, de stad waar hij woont. In aanloop naar de tweede lockdown richtte hij met zes andere studenten Lieve Mark op, een initiatief dat als spreekbuis wilde fungeren voor studenten die voor beleidsmakers toen nog meestal buiten beeld bleven. Deze maand publiceerde het initiatief in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) het rapport Gedaald welbevinden, geknakt vertrouwen, over de impact van de coronacrisis op studenten en het gedaalde vertrouwen onder studenten in de politiek.

Jolien Dopmeijer

Jolien Dopmeijer (39) doet al meer dan tien jaar lang onderzoek naar de mentale gezondheid van studenten, eerst binnen het hoger onderwijs, later bij het Trimbos instituut, waar eerder dit jaar de Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik Studenten hoger onderwijs verscheen. Ze promoveerde vorig jaar op het thema studentenwelzijn met haar proefschrift Running on empty: The impact of challenging student life on wellbeing and academic performance.

Verdiep je verder

Dennis, Carolien en Karo deden vijf jaar geleden mee aan de eerste #openup-week en kwamen bij het HUMAN jongerenplatform bij 3FM uit de kast met hun psychische problemen. Toen was dat voor hen best wel spannend. Hoe gaat het nu met ze? En wat heeft open zijn en hulp zoeken hen gebracht?

In 2021 onderzocht het Trimbos instituut voor het eerst landelijk hoe het staat met de mentale gezondheid van studenten in het hoger beroepsonderwijs en op de universiteit. 51 procent van de 28.000 ondervraagde studenten ervaart psychische klachten als angst en somberheid, van wie 12 procent in ernstige mate. Hun mentaal welbevinden is niet in balans.

Lieve Mark is ontstaan op initiatief van 7 studenten om na te denken over oplossingen voor de problemen die zij zagen bij hun medestudenten. In het najaar van 2020 stuurden zij enquêtes rond via Whatsapp om meer inzicht te krijgen in het welzijn van studenten tijdens de coronatijd. waar duizenden studenten op reageerden. Naast corona-gerelateerde problemen richtten ze zich ook op de prestatiemaatschappij en de krapte op de woningmarkt.