De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Idealistische Jongeren

In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak, vanaf het driedaagse festival Being an Idealist in LUX Nijmegen, in gesprek met jongeren die zelf de handen uit de mouwen steken om hun idealen voor een betere wereld tot realiteit te maken.

52. Idealistische Jongeren (14 mei 2022)

Na twintig jaar is het weer terug van weggeweest: idealisme. De jeugd van tegenwoordig komt op voor haar overtuigingen, demonstreert, en durft zand in de machine te gooien om verandering in de samenleving te forceren. In een politiek klimaat waarin visie lange tijd werd gezien als een olifant die het zicht belemmert, spreekt de nieuwe generatie zich hoorbaar uit over wat voor wereld zij in willen leven, en hoe het anders moet. Hoe ziet hun ideale wereld eruit, en hoe zijn hun idealen gevormd? Wat doen zij om verandering tot stand te brengen? En hoe houden zij de moed erin als hun idealen botsen met de weerbarstige werkelijkheid?

In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak, vanaf het driedaagse festival Being an Idealist in LUX Nijmegen, in gesprek met jongeren die zelf de handen uit de mouwen steken om hun idealen voor een betere wereld tot realiteit te maken.

Reageren op deze uitzending?

Verdiep je verder

Het is weer terug van weggeweest: idealisme. Opkomen voor je overtuigingen, demonstreren en zand in de machine gooien om verandering in de samenleving te forceren. Denise Harleman begon een sociaal experiment en zamelde geld in om mensen in armoede maandelijks duizend euro te geven. Haar ideaal? Een sociaal rechtvaardige samenleving, waarin mensen niet onverschillig blijven als anderen kopje onder gaan.

Van gele hesjes tot wereldwijde klimaatmarsen: we leven in een tijd waarin de wereld weer de straat op gaat. Maar wanneer is er sprake van idealisme? In 2019 ging het in Het Filosofisch Kwintet over idealen, met de Brits-Ghanese filosoof Kwame Anthony Appiah, filosoof Marli Huijer, de Vlaamse filosoof en pedagoog Stijn Sieckelinck en de Duitse historicus Philipp Blom.

Alleen maar polderen is geen oplossing voor grote problemen, aldus filosoof Stijn Sieckelinck. We hebben nog behoefte aan idealisten die jongeren vergezichten voorhouden, en zo de politiek prikkelen. "We denken vaak dat idealisten ons in de weg zitten, confronterend zijn voor onze eigen manier van leven, maar ze agenderen ook hoe we onze collectieve blinde vlekken anders kunnen aanpakken. In die zin hebben we ze zeker nodig."

Gasten in deze aflevering

Denise Harleman

Denise Harleman startte het sociaal experiment Collectief Kapitaal, waarmee ze geld inzamelde om mensen die dat hard nodig hebben maandelijks duizend euro te geven. Zonder voorwaarden.

Jessica den Outer

Jessica den Outer is VN-expert op het gebied van natuurrecht, en een van de belangrijkste voorvechters van rechten voor de natuur in Nederland.

Stijn Sieckelinck

Stijn Sieckelinck is lector jongerenwerk aan de Hogeschool van Amsterdam en onderzoekt al sinds 2005 het fenomeen idealen. Hij promoveerde in 2009 op idealisme bij jongeren.