De Publieke Tribune op NPO Radio 1

De Kunst van de Diplomatie

In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met oud-diplomaten over de kunst van de dialoog en de grenzen van de diplomatie.

48. De Kunst van de Diplomatie (16 april 2022)

Opgedoekte ambassades, uitgezette diplomaten en mislukte vredesbesprekingen. Hoewel iedere oorlog geheel volgens het cliché uiteindelijk aan de onderhandelingstafel eindigt, lijkt de diplomatieke uitweg in Oekraïne nog niet zo makkelijk gevonden. Maar hoe succesvol kan diplomatie eigenlijk zijn als het voor het oog van de hele wereld bedreven wordt? Hoeveel vrijheid heeft een ambassadeur om zijn eigen koers te varen? Kun je als diplomaat in crisistijd wel echt het verschil maken? En hoe blijf je praten wanneer de tijd van praten eigenlijk voorbij is?

In deze aflevering van De Publieke Tribune een gesprek met drie oud-diplomaten met een lange staat van dienst. Over de kunst van de dialoog, over de balans tussen bruggen bouwen en problemen oplossen en over de grenzen van de diplomatie.

Reageren op deze uitzending?

Gasten in deze aflevering

Ron Keller

Ron Keller (1958) werkte bijna twintig jaar in de diplomatieke dienst als Nederlandse ambassadeur in Rusland, Turkije, China en Oekraïne en als NAVO-ambassadeur in Oekraïne.

Johan Swinnen

Johan Swinnen (1946) was jarenlang de Belgische ambassadeur in Den Haag, Madrid, de Democratische Republiek Congo én in Rwanda, toen zich daar in 1994 de genocide ontketende.

Ron Muyzert

Ron Muyzert (1949) was ambassadeur voor Nederland op Cuba, in Bolivia en was de Nederlandse vertegenwoordiger in de Palestijnse gebieden ten tijde van de Tweede Intifada in 2000.

Verdiep je verder

Petra Stienen is arabist en auteur en werkte voorheen als diplomaat in het Midden-Oosten, Europa en de Verenigde Staten. Over haar werk als diplomaat schreef ze het boek 'Dromen van een Arabische lente' (2008).

Urenlang hield een 27-jarige gewapende man op 22 februari 2022 mensen gegijzeld in de Apple Store in Amsterdam. Hij vuurde kogels af en leek zich op te willen blazen. Ondertussen werd er met hem onderhandeld, waarbij hij 200 miljoen cryptomunten eiste. In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt presentator Coen Verbraak met gasten die veel ervaring hebben met het onderhandelen in crisissituaties.