De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Oorlogsangst II

In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met vier gasten over hoe om te gaan met de angst voor oorlog.

Op zaterdag 26 februari gingen we al eens in gesprek over oorlogsangst, toen met mensen die uit eigen ervaring weten hoe het is om te moeten leven in angst voor oorlog. Die uitzending luister je hier terug.

44. Oorlogsangst II (19 maart 2022)

Slechts een paar duizend kilometer verderop klinken de schoten door de straten en vallen de bommen uit de lucht. Talloze mensen zijn op de vlucht. De oorlog in Oekraïne is in volle gang en houdt ook Nederland in zijn greep. Het gevoel dat dit ons ook zou kunnen overkomen is ineens weer dichtbij, en de angst voor oorlog is ook hier voelbaar. Wat doe je als je geconfronteerd wordt met immense dreiging en geweld? Vlucht je, vecht je, of bevries je? Hoe bedwing je de angst? En hoe ga je om met iets dat zoveel groter is dan jijzelf?

In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met vier gasten over hoe om te gaan met de angst voor oorlog.

Reageren op deze uitzending?

Gasten in deze aflevering

Randy Roso-Ruoff

Randy Roso-Ruoff heeft zichzelf al helemaal voorbereid op een uitbraak van de oorlog hier. Hij verkoopt in zijn eigen webshop noodpakketten en is compleet uitverkocht.

Joke van Oldenborgh

Joke van Oldenborgh maakte de Tweede Wereldoorlog als kind mee en ervaart sinds de inval van Rusland in de Oekraïne hoe dichtbij haar verleden is.

Kaz de Jong

Kaz de Jong is al bijna dertig jaar traumapsycholoog bij Artsen zonder Grenzen en weet veel over het omgaan met angst.

Lidija Zelović

Lidija Zelović is voormalig oorlogsverslaggever, filmmaker en zelf opgegroeid in Sarajevo. Ze woont al bijna dertig jaar in Nederland en maakt een documentaire over oorlogsangst.

Verdiep je verder

In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Nadia Moussaid in gesprek met mensen die uit eigen ervaring weten hoe het is om te moeten leven in angst voor oorlog: Forugh Karimi, Sander Terphuis, Lidija Zelović en de Oekraïense Alla.

Hoe ga je om met de angst voor oorlog, voor iets dat zoveel groter is dan jezelf? We steken ons licht op bij twee mensen die eerder oorlog meemaakten: filmmaker Lidija Zelović uit voormalig Joegoslavië en schrijver en psychiater Forugh Karimi uit Afghanistan.