De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Jong in de Politiek

In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met vier jonge mensen die zich actief inzetten in de politiek.

43. Jong in de Politiek (12 maart 2022)

Op 14, 15 en 16 maart mogen we weer stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De lokale politiek gaat allang niet meer alleen maar over het ophalen van vuilnis en het kappen van bomen. Gemeenten nemen belangrijke beslisingen op het gebied van jeugdzorg, de energietransitie, het armoedebeleid en het aanpakken van de woningnood.

Hoog tijd dus dat jongeren ook lokaal zelf meer gaan meebeslissen over hun toekomst, zou je denken. Maar hoe zorg je er als jongere voor dat je stem wordt gehoord?

In deze uitzending van De Publieke Tribune praat Coen Verbraak met vier jonge mensen die zich actief inzetten in de politiek.

Reageren op deze uitzending?

Gasten in deze aflevering

Sophie Heesen

Sophie Heesen (22) is sinds haar 18e gemeenteraadslid in Gouda en weet uit eigen ervaring hoe belangrijk een goed armoedebeleid is.

Benito Walker

Benito Walker (20) is mede-oprichter van Youth for Climate NL en voorzitter van Bureau Burgerberaad. Hij zet zich in voor betere jeugdzorg, omdat hij uit eigen ervaring weet hoe het níet moet.

Mert Kumru

Mert Kumru (25) is voormalig jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties en maakt met drie andere jongeren de podcast KiesWijzer om jongeren wegwijs te maken tijdens verkiezingen.

Stijn Kropman

Stijn Kropman (23) werd vorig jaar op zijn 22e de jongste wethouder van Nederland in het Limburgse Landgraaf.

Verdiep je verder

Woordkunstenaars houden spiegel voor

In een wereld van almaar groeiende polarisering, corona- en klimaatcrises en inmiddels zelfs oorlog, moeten we allemaal keuzes en offers maken. Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen gebruiken woordkunstenaars, onder begeleiding van muzikanten, hun stem om het thema keuzes en offers te verwoorden.

Dinsdag 15 maart, 21:15 uur – NPO 2 extra en online (lees hier meer)

Ook interessant