De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Een Leven lang bij elkaar

In deze uitzending van De Publieke Tribune Radio gaat Coen Verbraak in gesprek met koppels die al een leven lang bij elkaar zijn.

39. Een Leven lang bij elkaar (12 februari 2022)

In een tijd waarin één op de drie stellen in Nederland uit elkaar gaat en de meeste huwelijken na vijf tot tien jaar stranden, is een leven lang bij elkaar blijven een unicum. Is het iets nastrevenswaardig? En zo ja: wat is het geheim? 

Aan de voormiddag van Valentijnsdag gaat De Publieke Tribune op zoek naar hét recept voor een levenslange relatie.

Gasten in deze aflevering

Fré en Henk Zuidervaart

Fré (80) en Henk (82) Zuidervaart zijn 58 jaar samen en wonen in een door henzelf opgeknapte school in Friesland. Ze kregen samen drie kinderen, maar het belangrijkste wat ze samen meemaakten was het verlies van één van hen: zoon Huib, die op zijn 27e overleed aan aids. Het grote verdriet stelde hun relatie hevig op de proef, maar nog elke dag zijn ze blij dat ze toen niet uit elkaar zijn gegaan. Fré: "Het leven zonder elkaar kan ik me bijna niet voorstellen, toch komt nu ook het moment steeds dichterbij dat één van ons twee er niet meer zal zijn."

Hans van der Woude

Hans van der Woude (71) en Friso Wiegersma beleefden 32 jaar lang schaamteloos geluk met z'n tweeën. Ze ontmoetten elkaar direct na de dood van Wiegersma's eerste partner, Wim Sonneveld. Van trouwen was in die tijd nog geen sprake. Vlak na de invoering van het homohuwelijk in 2001 gaven de twee elkaar het ja-woord. Friso, die vijfentwintig jaar ouder was dan Hans, overleed in 2006 op 80-jarige leeftijd aan de gevolgen van lymfeklierkanker. Hans: "Hij stierf in mijn armen."

Verdiep je verder

Een op de drie stellen gaan uit elkaar, en de meeste huwelijken stranden na vijf tot tien jaar. Maar er zijn ook mensen die het een leven lang samen redden. Wat is het recept voor een jarenlange relatie, wat is het geheim van de liefde? In De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met Henk (82) en Fré (80) Zuidervaart, die al 58 jaar getrouwd zijn.

Filmmaakster Negin Kianfar scheidde van haar man en werd gedwongen afstand te doen van haar kind. Om greep te krijgen op wat haar overkwam zette ze kennissen, buurtgenoten en anderen voor haar camera. Mannen en vooral vrouwen van verschillende generaties vroeg ze naar hun ervaringen met 'de liefde' onder de huidige omstandigheden in Iran.

Nederland telt zo'n drie miljoen alleenstaanden, bijna een kwart van de meerderjarige inwoners. Het idee dat we het leven wel alleen aankunnen, groeit. Tegelijk zijn datingsites en apps als Tinder en Happn populairder dan ooit. Het roept de vraag op of er een ander voor nodig is om gelukkig te zijn. Het antwoord komt van psychiater Dirk De Wachter, die er een boek over schreef.

Wat houdt ons menselijk in tijden van robotisering? Zullen we verliefd worden op een pop? Het zijn vragen waar antropoloog van de toekomst Roanne van Voorst zich mee bezighoudt. En dat levert interessant veldwerk op.

Ook interessant