De Publieke Tribune Radio

Dwang in de Psychiatrie

In deze uitzending van De Publieke Tribune Radio gaat Coen Verbraak in gesprek met mensen die dit aan den lijve hebben ondervonden.

29. Dwang in de Psychiatrie (maandag 30 augustus 2021)

Gedwongen opname in de psychiatrie kan er zo hard inhakken, dat de angst dat het nog eens kan gebeuren mensen uit hun slaap houdt. Wat maakt dwangopnames zo ingrijpend?

Jaarlijks worden duizenden mensen met psychiatrische problemen gedwongen opgenomen omdat ze een acuut gevaar voor zichzelf of anderen vormen. In Nederland zijn het er elk jaar meer, en in 2020 waren we koploper in Europa, met meer dan 30.000 opnames. Waarom worden dwangopnames in Nederland nog zo vaak ingezet? En zijn ze onvermijdelijk, of is humane zorg zonder dwang en opsluiting mogelijk? In deze uitzending van De Publieke Tribune Radio spreekt Coen Verbraak onder andere met twee ervaringsdeskundigen.

De Publieke Tribune Podcast

Luister nu in je favoriete podcastapp (en vergeet niet te abboneren):
Apple Podcasts
Google Podcasts
Spotify
RSS

Gasten in deze aflevering

Imke Gilsing

Immke Gilsing werd elf jaar geleden gedwongen opgenomen, nadat ze tijdens een retraite een psychose kreeg. Ze dacht dat ze kon vliegen en met haar kat kon praten. Over haar ervaringen schreef ze het recent uitgekomen boek Een Dag in het Leven van Tinkerbel.

Jeroen Zwaal

Jeroen Zwaal maakte vijf psychoses mee, en werd zowel vrijwillig als gedwongen opgenomen. Drie keer werd hij door de politie in de cel opgesloten. Inmiddels leert hij politie omgaan met verwarde personen.

Alan Ralston

Alan Ralston is psychiater en filosoof en werkte achttien jaar op de gesloten afdeling van de GGZ. Inmiddels is hij het hoofd van de Zorglijn Acute en Intensieve Psychiatrie UMC Utrecht, een gesloten afdeling. Doe ik er goed aan om iemands vrijheid te ontnemen? Deze vraag stelt hij zich vaak als psychiater. 

Miranda Storm

Miranda Storm is moeder van Bas die schizofrenie heeft. Als politieagent herkende ze tijdens werk het signalement van haar eigen zoon die verward gedrag vertoonde en voor overlast zorgde. Ondanks haar inzet om haar zoon op te laten nemen, kwam de hulp voor Bas te laat. Hij sprong van een gebouw af en zit nu in een rolstoel door een dwarslaesie.