De Publieke Tribune Radio

Het Koningshuis: wat hebben we eraan?

In deze uitzending van De Publieke Tribune Radio gaat Coen Verbraak in gesprek over het belang van het koningshuis met historica Daniela Hooghiemstra, royaltyjournalist Rick Evers, journalist Jeroen Snel en hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'Eert.

25. Het Koningshuis: wat hebben we eraan? (maandag 26 april 2021)

De miljoenenuitkeringen, het peperdure jacht en de vakantie in Griekenland te midden van de coronacrisis. Het leverde het koningshuis veel kritiek op. Het roept de vraag op of het koningshuis nog bij de moderne, democratische samenleving past. Het is steeds lastiger uit te leggen dat één familie boven alle andere families staat, en van belastinggeld betaald wordt. Tegelijkertijd geniet het koningshuis grote populariteit, en blijft het sprookje betoveren. Wat kost het koningshuis ons, en wat levert het ons op? Hoeveel macht heeft de koning en welke rol moet hij vervullen? Wat is de relatie met het volk en de pers? En hoe toekomstbestendig is het koningshuis?

De Publieke Tribune Podcast

Luister nu in je favoriete podcastapp (en vergeet niet te abonneren):
Apple Podcasts
Google Podcasts
Spotify
RSS

Gasten in deze aflevering

Daniela Hooghiemstra

is gespecialiseerd in de geschiedenis van het koningshuis en schreef daar diverse boeken over. Recent kwam haar nieuwe boek over prinses Irene uit: Om de Liefde, voor de Troon. Het Dynastieke Avontuur van Prinses Irene en Prins Carlos Hugo 1964-1980.

Rick Evers

is royaltyjournalist. Voor zijn recent verschenen boek Máxima. Meer dan Majesteit volgde Evers haar een jaar lang van dichtbij en had hij exclusieve gesprekken met de koningin en de mensen om haar heen.

Jeroen Snel

presenteert sinds 2004 het royaltyprogramma Blauw Bloed en volgt het koningshuis al jaren op de voet. In 2009 kwam zijn boek Koningin Máxima uit, met wie hij meereisde op haar VN-bezoeken.

Paul Bovend'Eert

is hoogleraar staatsrecht aan de Radboud Universiteit. Vorig jaar publiceerde hij het boek De Koning en de monarchie. Toekomstbestendig?