De Publieke Tribune Radio

Hoe sociaal is de sociale advocatuur nog?

In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met sociaal advocaten Reinier Feiner, Heidi Lichteveld, en Petra Gerritsen over de stand van de sociale advocatuur in Nederland.

24. Hoe sociaal is de sociale advocatuur nog? (maandag 29 maart 2021)

Het kan ons allemaal overkomen: een dispuut waarvoor we een advocaat in de arm moeten nemen. Een geschil met de werkgever, een echtscheiding, of een overheidstoeslag die moet worden terugbetaald. Maar niet iedere Nederlander kan zich dat veroorloven. Daar is de sociale advocatuur voor, de door de overheid gefinancierde rechtsbijstand.

Zonder sociale advocatuur geen gelijke rechtsbescherming. Bij gebrek aan rechtsbijstand belanden mensen van de regen in de drup, niet zelden met verhoogde zorgkosten, kinderen die in een probleemsituatie opgroeien, schulden, of uithuisplaatsing tot gevolg. In de toeslagenaffaire zagen we hoe onmisbaar het is dat burgers zich staande kunnen houden tegen een sterke overheid.

Tegelijkertijd luiden sociaal advocaten al jaren de noodklok over bezuinigingen. Niet alleen komt de rechtsbescherming van mensen met een kleine beurs in gevaar, maar sociaal advocaten zien zich steeds vaker genoodzaakt te stoppen omdat zij de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Hoe sociaal is de sociale advocatuur nog?

De Publieke Tribune Podcast

Luister nu in je favoriete podcastapp (en vergeet niet te abboneren):
Apple Podcasts
Google Podcasts
Spotify
RSS

Gasten in deze aflevering

Heidi Lichteveld

Sociaal advocaat (familie- en migratierecht) bij Advokaten-kollektief Oost in Amsterdam. 

Reinier Feiner

Sociaal advocaat (straf- en jeugdrecht) in Rotterdam, en voorzitter van de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland.

Petra Gerritsen

Sociaal advocaat (sociale zekerheid) in Enschede. Zij zag zich genoodzaakt om te stoppen en adviseert nu namens Stimulansz gemeentes in het sociaal domein.