De Publieke Tribune Radio

Roofkunst en onze koloniale erfenis

Onder leiding van Coen Verbraak

In vijf eeuwen Europese kolonisatie van de wereld zijn talloze waardevolle culturele en historische objecten meegenomen naar Europa. Deze maand namen activisten een Congolees grafbeeld mee uit het Afrikamuseum in Berg en Dal. Zij wilden stukken die geroofd zijn 'terughalen', zeggen zij, en zich met hun daad tegen het kolonialisme keren dat 'Afrika heeft verwoest'. 

Nederlandse musea worstelen al langer met collecties met een koloniaal verleden. Ondanks bereidheid tot teruggave van roofkunst, gebeurt het in de praktijk zelden. Wat staat teruggave van op dubieuze wijze verkregen objecten in de weg? Welke verantwoordelijkheden hebben wij daarin? En hoe moeten wij omgaan met onze koloniale geschiedenis?  

Abonneer je op De Publieke Tribune

Abonneer je op de podcast: RSS  Google Podcast. Of luister op Spotify

Kathleen Ferrier

Voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie en voorzitter van de onafhankelijke beoordelingscommissie Museale Voorziening Slavernijverleden.

Susan Legêne

Hoogleraar politieke geschiedenis aan de VU en was als voormalig hoofd Museale Zaken van het Tropenmuseum betrokken bij de inventarisatie van een koloniale collectie schedels en botten uit onder andere Nederlands-Indië.

Jos van Beurden

Onderzoeker koloniale collecties en promoveerde op de vraag hoe Europa om moet gaan met koloniale collecties.

Ook interessant