De Publieke Tribune Radio

De toekomst van het boerenland

Onder leiding van Coen Verbraak

De afstand tussen stad en boerenland lijkt steeds groter te worden. Is er de laatste decennia te weinig omgekeken naar het platteland? Door de stikstofcrisis draaien alle hoofden zich nu noodgedwongen naar een landbouwbeleid dat al langer haperde.  De boeren moeten zich aanpassen en hebben het gevoel dat zij de schuld krijgen. Ze maken zich zorgen hun toekomst: kunnen ze zo wel boer blijven? En hoe zien ze het wél voor zich? 

Abonneer je op De Publieke Tribune

Abonneer je op de podcast: RSS  Google Podcast. Of luister op Spotify

Arjen Schoustra

is een Friese melkveehouder. Hij voelt zich in het nauw gedreven door het ‘jojobeleid’ van de overheid. Uit frustratie protesteerde hij met vele andere boeren op het Haagse Malieveld. Tegelijkertijd hekelt hij de polarisatie tussen boeren. “Boer zijn is niet mijn baan, het is mijn leven.”

Tineke van den Berg

heeft een biologische boerderij in Flevoland. Vindt dat het landbouwbeleid al lange tijd niet deugt maar in tegenstelling tot de actievoerders moedigt zij verandering aan. “De productie is niet bedoeld om zoveel en goedkoop mogelijk te zijn, waarom zouden wij in het kleine Nederland voor de rest van Europa voor goederen moeten zorgen?” 

Siebe van de Crommert

is geboren en getogen op een melkveehouderij in Brabant. Over een paar jaar neemt hij het bedrijf van zijn ouders over en wil hij het omvormen naar een boerderij die minder gericht is op groei en meer op natuur.

Bettina Bock

is hoogleraar inclusieve plattelands- ontwikkeling aan de Universiteit van Wageningen. Ze deed onder meer onderzoek onder boeren naar de inrichting van hun bedrijf en waar ze tegen aanlopen. "Het gaat niet alleen om ecologisch duurzaam, maar ook om sociaal duurzaam."

Ook interessant