De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Wat doet oorlog met een kind?

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met kinderen van oorlogsslachtoffers en -daders, over de invloed van de oorlog op hun verdere levens.

14. Wat doet oorlog met een kind?

27 april 2020

Eén op de vijf kinderen op de wereld leeft op dit moment in een oorlogsgebied. Wat voor volwassenen zullen zij later worden? Of ze nou aan de kant staan van de 'daders' of van de 'slachtoffers,' oorlog blijft een leven lang nasmeulen. Dat weten we van kinderen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten: ze waren nergens verantwoordelijk voor, maar dragen wel het verdriet, de schuld en de schaamte met zich mee.

Judith Jacobs was zes jaar toen ze zonder ouders op transport werd gezet naar concentratiekamp Bergen-Belsen, waar ze voortdurend honger en dorst had. Ab van Aldijk was de zoon van een Duitse militair, dus noemden ze hem op school ‘moffenjong’. Wat dat betekende wist hij niet, wel dat die benaming een garantie was voor een eenzame jeugd.

Hoe verschillend hun oorlogservaringen ook zijn, toch hebben Judith Jacobs en Ab van Aldijk veel met elkaar gemeen. Dat blijkt wel uit hun verhalen over hun leven van na de oorlog. Zo hebben veel oorlogskinderen moeite zich te binden, om werkelijk van iemand te houden. Ook nu nog, 75 jaar na de bevrijding. De dagen rond eind april en begin mei zijn voor hun beiden zeer beladen.

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met Judith Jacobs en Ab van Aldijk over de invloed van de oorlog op hun verdere leven.

Dit is ook interessant