De Publieke Tribune

Rouw: het verlies van je geliefde

En dan is je geliefde er niet meer. Onverbiddelijk en onomkeerbaar laat de dood jou zonder hem, zonder haar in het leven achter.

Hoe rauw is rouw? Hoe kom je de eerste dagen door? Herken je jezelf zonder je wederhelft nog terug? Wanneer dringt het tot je door dat de ander er niet meer is? Wat had je nog willen zeggen? En hoe leef je verder? 

Presentator Coen Verbraak spreekt met drie gasten die hun geliefde verloren, en er een boek over schreven: journalist Clairy Polak (Voorbij, voorbij), radiomaker Frits Spits (Alles lijkt zoals het was) en oud-journalist en therapeutisch coach Tim Overdiek (Tranen van liefde en Als de man verliest).

Ze waren 30 jaar samen en aan elkaar gewaagd, tot de man van Clairy Polak alzheimer kreeg. In haar boek beschrijft ze hoe Nico "langzaam maar zeker van binnen werd uitgehold, opgevreten door een onzichtbare hersenmijt die gaten knaagde in zijn brein". Dit jaar, vlak voor de verschijning van de roman, overleed hij.

Frits Spits en zijn vrouw Greetje waren 46 jaar getrouwd en onafscheidelijk. Vorig jaar overleed ze aan de gevolgen van longkanker. Na haar dood gaat muziek een andere rol voor hem spelen. In zijn boek verweeft hij de taal in liedjes met dierbare herinneringen aan haar.

‘Weggerukt uit het leven’, zo begon Tim Overdiek de overlijdensadvertentie van zijn vrouw Jennifer. Ze werd aangereden door een motoragent toen ze een zebrapad overstak om een speeltje van de hond op te rapen. Een week later begint hij in de roes van de rouw een dagboek. Nu, tien jaar later, komt zijn boek over mannen in de rouw uit.

De rouw van onze gasten heeft een bijzondere component, omdat deze zich in de openbaarheid afspeelt. Waarom willen zij hun persoonlijke rouw met het Nederlandse publiek delen? Is dat om anderen tot steun te zijn? Is het uit zelfbehoud? Of hebben zij nog andere, onvermoede, drijfveren?

Podcast De publieke tribune

Abonneer je hier: RSS  Google Podcast

Gasten in deze aflevering

Tim Overdiek

Schrijver en therapeutisch coach

Frits Spits

Radiomaker

Clairy Polak

Journalist