De Publieke Tribune

Rouw: het verlies van je geliefde

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met mensen die hun geliefde verloren en er een boek over schreven.

9. Rouw: het verlies van je geliefde

28 oktober 2019

En dan is je geliefde er niet meer. Onverbiddelijk en onomkeerbaar laat de dood jou zonder hem, zonder haar in het leven achter.

Hoe rauw is rouw? Hoe kom je de eerste dagen door? Herken je jezelf zonder je wederhelft nog terug? Wanneer dringt het tot je door dat de ander er niet meer is? Wat had je nog willen zeggen? En hoe leef je verder? In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met drie gasten die hun geliefde verloren en er een boek over schreven. Te gast:

De rouw van onze gasten heeft een bijzondere component, omdat deze zich in de openbaarheid afspeelt. Waarom willen zij hun persoonlijke rouw met het Nederlandse publiek delen? Is dat om anderen tot steun te zijn? Is het uit zelfbehoud? Of hebben zij nog andere, onvermoede, drijfveren?

Gasten in deze aflevering

Tim Overdiek

'Weggerukt uit het leven,' zo begon schrijver en therapeutisch coach Tim Overdiek de overlijdensadvertentie van zijn vrouw Jennifer. Ze werd aangereden door een motoragent toen ze een zebrapad overstak om een speeltje van de hond op te rapen. Een week later begint hij in de roes van de rouw een dagboek. Nu, tien jaar later, komt zijn boek over mannen in de rouw uit.

Frits Spits

Radiomaker Frits Spits en zijn vrouw Greetje waren 46 jaar getrouwd en onafscheidelijk. Vorig jaar overleed ze aan de gevolgen van longkanker. Na haar dood gaat muziek een andere rol voor hem spelen. In zijn boek verweeft hij de taal in liedjes met dierbare herinneringen aan haar.

Clairy Polak

Ze waren 30 jaar samen en aan elkaar gewaagd, tot de man van journalist Clairy Polak alzheimer kreeg. In haar boek beschrijft ze hoe Nico "langzaam maar zeker van binnen werd uitgehold, opgevreten door een onzichtbare hersenmijt die gaten knaagde in zijn brein". Dit jaar, vlak voor de verschijning van de roman, overleed hij.