De Publieke Tribune

Vernieuwing en engagement in de theaterwereld

Hoe heeft het protest van Aktie Tomaat de theaterwereld opgeschud? In deze aflevering van De Publieke Tribune van Human gaat Coen Verbraak in gesprek met acteurs en theatermakers.

Het is op de kop af vijftig jaar geleden dat jonge theatermakers als Hans Croiset in opstand kwamen tegen de vastgeroeste wereld van de toonkunsten. Er was volgens hen geen ruimte voor engagement en experiment. Jong talent smeet uit protest met tomaten tijdens voorstellingen van het traditionele toneel. De strategie had effect.

Een stroom aan nieuwe, inmiddels legendarische, theatergroepen zoals Werkteater en Publiekstheater volgden. Overvloed op het gebied van kleine zalen, productiehuizen en mime werd mogelijk gemaakt. Waar was het Aktie Tomaat om te doen? Hoe heeft dat het theater veranderd? Wat moet het toneel zijn, waar draait het om? En zijn de pijlers waarop destijds gebouwd werd vandaag nog steeds relevant? 

Presentator Coen Verbraak spreekt speciaal voor het vijftigjarig jubileum van Aktie Tomaat met mensen die de theaterwereld als geen ander kennen: nationaal en internationaal theater- en operaregisseur Johan Simons, actrice Olga Zuiderhoek (speelde o.a. bij Werkteater), acteur en regisseur Hans Croiset (oprichter van het Publiekstheater, en later het Nationale Toneel), en musicalster Frank Sanders (oprichter Frank Sanders' Akademie voor Musicaltheater).

Podcast De publieke tribune

Abonneer je hier: RSS  Google Podcast

Gasten in deze aflevering

Johan Simons

Theatermaker

Olga Zuiderhoek

Actrice

Frank Sanders

Musicalster

Hans Croiset

Acteur en theatermaker

De Publieke Tribune in De Balie

Donderdag 5 september, 20:00