De Publieke Tribune

Vernieuwing en engagement in de theaterwereld

In deze aflevering van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met acteurs en theatermakers over vernieuwing en engagement in de theaterwereld.

7. Vernieuwing en engagement in de theaterwereld

26 augustus 2019

Het is op de kop af vijftig jaar geleden dat jonge theatermakers als Hans Croiset in opstand kwamen tegen de vastgeroeste wereld van de toonkunsten. Er was volgens hen geen ruimte voor engagement en experiment. Jong talent smeet uit protest met tomaten tijdens voorstellingen van het traditionele toneel. De strategie had effect.

Een stroom aan nieuwe, inmiddels legendarische, theatergroepen zoals Werkteater en Publiekstheater volgden. Overvloed op het gebied van kleine zalen, productiehuizen en mime werd mogelijk gemaakt. Waar was het Aktie Tomaat om te doen? Hoe heeft dat het theater veranderd? Wat moet het toneel zijn, waar draait het om? En zijn de pijlers waarop destijds gebouwd werd vandaag nog steeds relevant? 

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak, speciaal voor het vijftigjarig jubileum van Aktie Tomaat, met mensen die de theaterwereld als geen ander kennen:

  • Johan Simons, nationaal en internationaal theater- en operaregisseur;
  • Olga Zuiderhoek, actrice, speelde o.a. bij Werkteater;
  • Hans Croiset, acteur, regisseur en oprichter van het Publiekstheater, later het Nationale Toneel;
  • Frank Sanders, musicalster en oprichter Frank Sanders' Akademie voor Musicaltheater.

Gasten in deze aflevering

Johan Simons

Theatermaker

Olga Zuiderhoek

Actrice

Frank Sanders

Musicalster

Hans Croiset

Acteur en theatermaker