De Publieke Tribune

Opiniebladen in de knel

In deze aflevering van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met mediakenners en hoofdredacteuren van opiniebladen.

6. Opiniebladen in de knel

29 juli 2019

Deze maand ontsloeg Vrij Nederland  de volledige redactie. Eerder ging het opinieblad al van wekelijkse naar maandelijkse frequentie. HP/De Tijd  doorliep eenzelfde proces jaren geleden. Elsevier, dat al jaren een hogere oplage heeft dan alle andere opiniebladen bij elkaar, incasseert ook gestaag vermindering. In vijftien jaar tijd zijn de gezamenlijke opiniebladen grofweg in oplage gehalveerd. Alleen De Groene Amsterdammer beweegt tegen de trend in, en wist het aantal oplagen te verdubbelen.

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met mediakenners en hoofdredacteuren van opiniebladen. Waarom dalen de oplagen van opiniebladen steeds verder? Zijn ze nog onderscheidend genoeg? Wat mist de samenleving als opiniebladen kleiner worden? En hoe vernieuwen zij om in te spelen op verandering? Te gast:

Gasten in deze aflevering

Xandra Schutte

Hoofdredacteur De Groene Amsterdammer

Arendo Joustra

Hoofdredacteur Elsevier 

Tom Kellerhuis

Hoofdredacteur HP/De Tijd

John Jansen van Galen

Voormalig hoofdredacteur Haagse Post en auteur van De gouden jaren van het linkse levensgevoel. Het verhaal van Vrij Nederland.