De Publieke Tribune

Opiniebladen in de knel

In deze aflevering van De Publieke Tribune van Human gaat Coen Verbraak in gesprek met mediakenners en hoofdredacteuren van opiniebladen.

Deze maand ontsloeg Vrij Nederland  de volledige redactie. Eerder ging het opinieblad al van wekelijkse naar maandelijkse frequentie. HP/De Tijd  doorliep eenzelfde proces jaren geleden. Elsevier, dat al jaren een hogere oplage heeft dan alle andere opiniebladen bij elkaar, incasseert ook gestaag vermindering. In vijftien jaar tijd zijn de gezamenlijke opiniebladen grofweg in oplage gehalveerd. Alleen De Groene Amsterdammer  beweegt tegen de trend in, en wist het aantal oplagen te verdubbelen.

Waarom dalen de oplagen van opiniebladen steeds verder? Zijn ze nog onderscheidend genoeg? Wat mist de samenleving als opiniebladen kleiner worden? En hoe vernieuwen zij om in te spelen op verandering?

In deze aflevering van De Publieke Tribune  van Human gaat Coen Verbraak in gesprek met mediakenners en hoofdredacteuren van opiniebladen. Met Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Arendo Joustra (hoofdredacteur Elsevier), Tom Kellerhuis (hoofdredacteur HP/De Tijd) en John Jansen van Galen (voormalig hoofdredacteur Haagse Post, en auteur van De gouden jaren van het linkse levensgevoel. Het verhaal van Vrij Nederland).

Podcast De publieke tribune

Abonneer je hier: RSS  Google Podcast

Xandra Schutte

Hoofdredacteur De Groene Amsterdammer

Arendo Joustra

Hoofdredacteur Elsevier 

Tom Kellerhuis

Hoofdredacteur HP/De Tijd

John Jansen van Galen

Voormalig hoofdredacteur Haagse Post, en auteur van De gouden jaren van het linkse levensgevoel. Het verhaal van Vrij Nederland.