Over De publieke tribune

Coen Verbraak onderzoekt fundamentele levensbehoeften

, Jules Ruijs

In het nieuwe Human-programma 'De Publieke Tribune' ondervraagt journalist Coen Verbraak een panel van deskundigen over urgente vraagstukken. Het programma wordt uitgezonden op NPO Radio 1, terwijl NPO 2 de televisievariant van het programma uitzendt.

Het programma op radio is de ongepolijste versie van het programma op televisie. Een uur lang staat een onderwerp centraal. In de eerste aflevering op zowel radio als tv onderzoekt Verbraak samen met het panel de wereld van medicijnen.

Vragen die aan bod komen zijn: Wie bepaalt welke medicijnen er op de markt komen, wie bepaalt het recht op vergoeding en wie ziet toe op verantwoord gebruik? Aan tafel in de radiostudio zitten hoogleraar en onderzoeker bij het Amsterdam UMC Carla Hollak, filosoof en voormalig huisarts Marli Huijer en Elizabeth Vroom van Duchenne Parent Project.

Wie is de baas over onze medicijnen?

Een recente aanleiding voor de uitzending is de prijsverhoging voor een kankermedicijn door farmaceut Novartis. In januari verzesvoudigde de farmaceut de prijs van een medicijn tegen een zeldzame vorm van kanker. Het middel werd in de jaren tachtig en negentig door het Rotterdamse Erasmus MC ontwikkeld.

De kuur bleek succesvol en al gauw boden ook het UMC Utrecht en ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam het medicijn aan. De rechten voor de productie van het middel zijn na een overname in handen van multinational Novartis - die de prijs van een kuur opstuwt van 16.000 naar 90.000 euro, volgens de NOS. Zorgverzekeraars willen het middel niet langer vergoeden, nu de prijs zo omhoog is geschoten.

Het roept de vraag op wie eigenlijk de baas is over onze medicijnen. Naast Hollak, Huijer en Vroom spreekt Verbraak met Sanne Groenemeijer, directeur van farmaceut Novo Nordisk.

Tekst gaat verder na banner

Voordat je verder leest

Human wil mens en wereld vooruithelpen met een gezonde dosis blikverruiming. Hersenvoer voor doendenkers, mensen die eerst vragen stellen vóór ze zich een mening vormen. En vervolgens ook echt iets doen voor de wereld.

Doe je mee? De wereld heeft mensen nodig.

Word vriend. Voor slechts 1 euro per maand krijg je meer stof tot nadenken.

Samen leven in een mooiere wereld. Dat is ons doel. Samen met jou én 149.999 anderen. Want met 150 duizend vrienden blijft Human als publieke omroep bestaan.

Elementaire levensbehoeftes onder druk

In het vervolg van de serie zal Verbraak zich met zijn panel nog buigen over onderwerpen als de vastlopende woningmarkt, problemen door toenemende flexibiliteit op de arbeidsmarkt, en de toenemende druk op mantelzorgers.

Bij al deze actuele onderwerpen draait het om de verantwoordelijkheid voor elementaire levensbehoeftes en om mensenrechten die onder druk komen te staan. Wie moet je aanspreken als iets fundamenteels als een dak boven je hoofd niet meer vanzelfsprekend is?

Het gesprek gaat verder

De redactie is permanent op zoek naar vragen en verhalen waarbij de fundamentele levensbehoefte onder spanning komt te staan. Stuur jouw verhaal op naar de redactie.

Het gesprek gaat na opnames en uitzendingen verder. Het gesprek tussen publiek en panel dat na de opname volgt is op human.nl terug te zien. Op facebook wordt het publiek van harte uitgenodigd de discussie voort te zetten.

Thema's die we bespreken

  • Medicijnen
  • Woningmarkt
  • Mantelzorg
  • Mensen in publieke functies die bedreigd worden. zoals leraren, buschauffeurs, burgemeesters
  • Flexcultuur op de arbeidsmarkt
  • Onderwijs
  • Wat mogen we van de psychiatrie verwachten?
  • Betrouwbaar nieuws