Rebecca Houtman is huisarts in Utrecht en ziet te vaak wat schuldenstress met mensen doet. ""Financiële zorgen zorgen voor stress, en stress gaat heel vaak in je lijf zitten." Houtman vraagt regelmatig aan haar patiënten: 'Is het deze maand gelukt om rond te komen?'
"Wij proberen in de wijk de verbinding tussen medisch en sociaal domein sterker te maken. Wat ik vaak hoor is dat er soms wel meer dan tien hulpverleners zijn, maar dat het nog steeds niet van de grond komt. Als huisarts kan ikdie vraag wel stellen en eventuele schuldenproblematiek signaleren, maar er is denk ik meer samenhang en regie nodig tussen al die verschillende hulpverleners."
Staatssecretaris Van Ark reageert. "Laat ik allereerst zeggen dat ik het daar van harte mee eens ben. Die regie ligt in principe bij de gemeente, die hebben we daarvoor ook aangewezen. De bedoeling is dat er vanuit de gemeente naar al die terreinen kan worden gekeken. Sommige gemeenten doen dat echt heel goed, anderen moeten nog wat meer bij elkaar gaan kijken, want daar ligt de sleutel."
Wijkpastor in de Rotterdamse wijk Spangen Nico van Splunter vindt het allemaal leuk en aardig dat de staatssecretaris de verantwoordelijkheid naar gemeenten toeschuift. "Gemeenten zeggen vervolgens weer dat daar verschillende clubjes verantwoordelijk voor zijn, maar uiteindelijk gebeurt er nog niks. En daar kan ik echt boos om worden."
Houtman vult aan: "Ik denk dat de gemeente een goede plek is om aan te kloppen, maar in de praktijk lopen wij toch nog té vaak tegen bepaalde schotten aan. 'Nee, dit is een stukje voor de zorgverzekeraar', of 'nee, dit valt onder de WMO'. Dat maakt het erg complex, want een geïsoleerde schuld bestaat haast niet. Er zit namelijk altijd sociale problematiek omheen. Om daar echt de goede weg in te vinden, kost heel veel tijd. En ook een stukje visie met elkaar over wie welke rol heeft."