In de uitzending voorzag psycholoog en filosoof Kees Kraaijeveld het gesprek tussen de bestuurders en ervaringsdeskundigen van de nodige context. Zijn belangrijkste boodschap: "We doen altijd alsof het deel van onze bevolking dat een laag IQ heeft speciaal is, maar deze groep is veel te groot om abnormaal gevonden te worden."
Kraaijeveld rekende ons voor: "Wat IQ betreft is de samenleving gelijk verdeeld is. Dat wil zeggen: waar een IQ van 100 het gemiddelde is, vallen zo'n elf miljoen van ons Nederlanders binnen het gemiddelde IQ van tussen de 85 en 115. Zo'n 2,5 miljoen zitten daarboven met een bovengemiddeld IQ. En datzelfde geldt voor de groep die onder dat gemiddelde valt (naar schatting 2,2 miljoen Nederlanders). Dat is dus bijna één op de zes Nederlanders."
Wie de klinische definitie van LVB hanteert, heeft het over de groep mensen die een IQ heeft tussen de vijftig en 85, in combinatie met sociaal-emotionele problemen. Je ziet vaak aan de buitenkant niet dat er iets aan de hand is, waardoor het voor zowel LVB'ers als de rest van de samenleving lastig is om situaties te herkennen en te erkennen.
Kraaijeveld: "Wat we daarom veel meer zouden moeten erkennen, is dat het hier niet gaat om een kleine groep Nederlanders die net even anders is dan de rest, maar dat we het hier hebben over een aanzienlijk deel van de bevolking waar 'het systeem' klaarblijkelijk niet voor gemaakt is."
Tekst gaat door onder de video