In de zevende uitzending van 'De publieke tribune' legden mantelzorgers, patiënten, een specialist ouderengeneeskunde, sociaal werkers, casemanagers dementie en thuiszorgmedewerkers onder leiding van Coen Verbraak hun persoonlijke verhalen en vragen voor aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Een intiem gesprek over de toekomst van de mantelzorg voor de steeds groter wordende groep mensen met dementie.

Eén op de vijf Nederlanders krijgt te maken met dementie. Vanuit het idee dat het leuker is voor de mensen maar ook vooral goedkoper moeten we steeds langer thuis wonen, ook met dementie. Maar kan dat wel? De toenemende vergrijzing en de daarmee gepaard gaande toename van dementie zorgen voor grote problemen en de huidige maatregelen schieten veelal tekort. Vooral mantelzorgers voelen zich steeds vaker alleen staan. De zorg voor hen schiet tekort en het is haast onmogelijk om wegwijs te raken in alle regels.

Hieronder de belangrijkste inzichten uit het gesprek tussen minister De Jonge en de ervaringsdeskundigen op de tribune.

#1. Niet ieder mens met dementie kan rekenen op een sterk netwerk

Jan Kranenburg heeft op jonge leeftijd dementie gekregen. "Ondanks het feit dat zijn geheugen nog goed is, wordt zijn spraak helaas steeds slechter," aldus zijn zus Wilma de Ronde. Samen met haar zus en andere broers kunnen zij gelukkig op elkaar rekenen, maar Wilma weet ook: "Niet iedereen treft het met zo'n netwerk."

Haar vraag aan minister Hugo de Jonge luidt dan ook: "Wat doet u aan eenzaamheid onder dementerenden?"

Tekst gaat door onder de video.

#2. Gemeentes moeten leren communiceren met thuiswonende mensen met dementie

Als mantelzorger voor haar partner Ed Bleij, die lijdt aan dementie, weet Edith Bakker maar al te goed hoe moeilijk de communicatie met gemeenteambtenaren af en toe kan zijn. Zo blijkt ook uit onderstaand fragment uit 'De publieke tribune', waarin maatschappelijk werker Hamid een ambtenaar van de gemeente Rotterdam probeert uit te leggen dat sommige zinnen in officiële brieven nogal eens dreigend over kunnen komen op mensen met dementie.

Tekst gaat door onder de video

Bovenstaand gesprek komt uit de nieuwe Human-serie van Hugo Borst en Adelheid Roosen over thuis wonen met dementie.

#3. Steun voor mantelzorgers bestaat, maar helaas nog te weinig

Anja Kroon is mantelzorger voor haar man Ger Kroon, die aan dementie lijdt. In 'De publieke tribune' vertelt Anja dat ze heel blij is met de case-manager dementie, die haar op medisch vlak goed ondersteunt. Toch ontbreekt het haar als mantelzorger wat haar betreft maar aan één ding: "Een luisterend oor."

Tekst gaat door onder de video

#4. Ouderenzorg is de geneeskunde van de toekomst

Eén van de gasten op de publieke tribune is Olav Schuth, specialist ouderengeneeskunde en sinds enkele jaren docent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

In 'De publieke tribune' pleit Schuth voor meer focus op de geneeskunde van de toekomst: de ouderengeneeskunde. "Daar is gek genoeg nog vrijwel geen aandacht voor op de opleidingen. Dokters worden heel erg ziekenhuisgëorienteerd opgeleid, terwijl we nu al weten dat meer dan de helft van hen buiten het ziekenhuis gaat werken."

Tekst gaat door onder de video

#5. Onze huidige maatschappij staat haaks op het idee van dementie-vriendelijkheid

"Het idee van een dementie-vriendelijke samenleving klinkt heel mooi, maar staat gewoon haaks op wat we nu aan het doen zijn met z'n allen," zegt filosoof en psycholoog Kees Kraaijeveld.

"We doen ons uiterste best om alleen maar te kijken naar wat er allemaal goed gaat en wat er allemaal snel, hip en levend is. Maar over die andere kant van de zaak - over dood gaan, over aftakeling en over dementie - dat vinden we moeilijk."

Tekst gaat door onder de video

Kijk hieronder de hele uitzending van 'De publieke tribune' terug.

Dit is ook interessant