In het nieuwe tv-seizoen van De Publieke Tribune brengt Coen Verbraak de wereld van jongeren en ministers en staatssecretarissen samen.

Jongeren hebben de toekomst, maar in de dagelijkse realiteit delven zij vaak het onderspit. Hun lot ligt in handen van beleid dat ministers en staatssecretarissen nu bedenken. Maar maken zij wel de beste keuzes voor een gezonde, veilige en eerlijke toekomst? In het nieuwe tv-seizoen reist De Publieke Tribune weer het land door en brengt Coen Verbraak de wereld van jongeren in de knel samen met die van politici.

Het vooruitzicht van jongeren is op vele fronten onzeker met grote uitdagingen op jonge schouders. En dan is er nog de kloof tussen jongeren die het bij hun geboorte hebben getroffen en zij die al van jongs af aan voor hun bestaan moeten vechten. Dreigt er een nieuwe verloren generatie of zullen zij de samenleving juist ten positieve keren? En zo ja: wat is daarvoor nodig en wat verwachten zij van de overheid?

De Publieke Tribune is iedere zondag om 22:40 uur te zien op NPO 2.

Afl. 1: Sluipmoordenaar Bestaansonzekerheid

Zondag 1 mei, 22:40 – NPO 2

We weten al jaren dat mensen in arme wijken gemiddeld zo’n zeven jaar korter leven, hoe kan dat nog steeds zo zijn in een welvarend land als Nederland? In deze aflevering strijkt De Publieke Tribune neer op een basisschool in de Haagse wijk Moerwijk, waar veel kinderen opgroeien in armoedestress. Bewoners gaan in gesprek met de eerste minister voor Armoedebeleid, Carola Schouten. Wat kan zij aan hun situatie veranderen?

Ga naar de afleveringspagina

Afl. 2: Twee Gezichten van Social Media

Zondag 8 mei, 22:40 – NPO 2

Social media hebben ons leven verrijkt, nieuwe werelden geopend en ons efficiënter gemaakt. Maar social media hebben ook schaduwkanten: ze kunnen leiden tot een verwrongen wereldbeeld, tot verslaving en tot onzekerheid. Op het Albeda College in Rotterdam gaan jongeren, docenten en ouders in gesprek met Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Digitalisering. Hoe kan zij de online wereld veiliger maken?

Ga naar de afleveringspagina

Afl. 3: Opgroeien tussen Messen

Zondag 15 mei, 22:40 – NPO 2

Het aantal steekincidenten waarbij jongeren betrokken zijn, als dader en als slachtoffer, is schrikbarend hoog. Hoe komt het dat steeds meer jongeren met wapens rondlopen? Op een middelbare school in Arnhem gaan jongeren, ouders en hulpverleners in gesprek met Dilan Yeşilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid.

Ga naar de afleveringspagina

Afl. 4: Meer dan Groene Woorden

Zondag 22 mei, 22:40 – NPO 2

Veel grote bedrijven willen graag verduurzamen, maar het gaat trager dan noodzakelijk is. Hoe maken zij mooie woorden waar? Welke offers zijn zij bereid te brengen? En hoe kan Europese regelgeving daarbij helpen? Omringd door studenten van de Rotterdam Business School gaan topbestuurders Frans van Houten (Philips), Edith Schippers (DSM), Hanneke Faber (Unilever) en Marjan van Loon (Shell) in gesprek met Diederik Samsom, kabinetschef van Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans. 

Ga naar de afleveringspagina

Afl. 5: Een Tweede Kans

Zondag 29 mei, 22:40 – NPO 2

Snel geld, status en erbij willen horen verleidt jongeren tot criminaliteit. Ruim een derde van de veroordeelde jongeren gaat binnen twee jaar weer de fout in en dat aantal neemt toe. Hoe zorg je ervoor dat jongeren die uit de gevangenis komen niet meer terugvallen in hun oude gewoontes? En op hoeveel nieuwe kansen heb je als mens eigenlijk recht? Vanuit de koepelgevangenis in Arnhem gaan jongeren daarover in gesprek met de burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch.

Ga naar de afleveringspagina

Afl. 6: Ook een Eigen Leven

Zondag 12 juni, 22:40 – NPO 2

Een op de vijf jongeren is mantelzorger. Zij zorgen voor een zieke ouder, zus of broer. Die verantwoordelijkheid drukt zwaar op hun schouders: uit onderzoek blijkt dat zij vaker last hebben van stress, piekeren of sombere gevoelens. Hoe zorgen we ervoor dat al die jonge schouders deze zware lasten kunnen blijven dragen? Jonge mantelzorgers gaan hierover in gesprek met Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ga naar de afleveringspagina

Over De Publieke Tribune

Hebben de mensen op de publieke tribune van de Tweede Kamer geen spreekrecht, in De Publieke Tribune van HUMAN nemen burgers juist het woord.

Vanaf 1 mei 2022 is De Publieke Tribune weer zes zondagavonden te zien op NPO 2. Onder leiding van presentator Coen Verbraak gaan ervaringsdeskundigen het gesprek aan met verantwoordelijk bestuurders en beleidsmakers over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven. Met dit seizoen alle aandacht voor jongeren in de knel.

Aan Coen Verbraak de taak om de wereld van ministers, staatssecretarissen, beleidsmakers en bestuurders te confronteren met die van de jongeren aan tafel en in het publiek. Niet voor een klassiek debat, maar om tot een echt gesprek te komen, tot waardevolle inzichten en – wie weet – oplossingen.

Reageren op een van onze uitzendingen? Of zelf een goed idee? Tip de redactie:

Ook interessant