Wat een eer! HUMAN is met De Publieke Tribune genomineerd voor een Tegel in de categorie Interview.

Over daders en slachtoffers van misdaden staan de kranten volgeschreven, maar over de families van gedetineerden horen we zelden. In de aflevering 'Familie in de Bak' van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met de mensen die achterblijven nadat hun familielid de bak in moest.

Over De Tegel

De Tegel is de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland. De prijs bestaat sinds 2006 en wordt in diverse categorieën door een vakjury toegekend. De prijs is vernoemd naar het boek Tegels lichten uit 1972, van de Nederlandse journalist Henk Hofland.

Alle genomineerden vind je hier terug. De winnaars zullen worden bekendgemaakt op 24 april 2023.

Over deze aflevering

Over daders en slachtoffers van misdaden staan de kranten volgeschreven, maar over de families van gedetineerden horen we zelden. En dat terwijl ook hun levens vaak volledig op hun kop komen te staan. Niet zelden krijgen zij de misdaad van hun familielid aangerekend, alsof ze een verlengstuk van de dader zijn. Het stigma is enorm, ze krijgen vaak te maken met verstoting door familie en vrienden, uitsluiting op het werk en belaging thuis. Soms nemen familieleden het zichzelf ook kwalijk: hadden zij niet meer kunnen doen om de misdaad te voorkomen?

  • Heleen en Debbie, moeder en zus van Michael P. – In 2018 werd Michael P. veroordeeld voor het verkrachten en vermoorden van de 25-jarige Anne Faber. Heleen en Debbie werden bedreigd en hun omgeving keerde hen de rug toe;
  • Maria, moeder van een 21-jarige zoon die vorig jaar tot meer dan tien jaar gevangenisstraf is veroordeeld voor doodslag in vereniging;

  • en voormalig gevangenisdirecteur Frans Douw, die veel contact heeft met families van gedetineerden.

Luister De Publieke Tribune

Elke zaterdag om 15:00 uur op NPO Radio 1 en daarna als podcast

Hebben de mensen op de publieke tribune van de Tweede Kamer geen spreekrecht, in De Publieke Tribune van HUMAN nemen burgers juist het woord. Coen Verbraak duikt in verhalen uit de haarvaten van de samenleving. In De Publieke Tribune vertellen ervaringsdeskundingen over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven.

Abonneer je op de podcast en mis geen aflevering