Van oudsher was wielrennen een sport van en voor de arbeidersklasse. Maar is dat het nog steeds? Is het tegenwoordig niet meer een sport voor de elite geworden? Oud-wielrenner Gert Jakobs: "Toprenners uit de arbeidersklasse bestaan nog, maar wielrennen is wel echt onbetaalbaar geworden."

"De wielersport is zó veranderd", aldus Jakobs in De Publieke Tribune op NPO Radio 1. "Mensen met een normale huishoudportemonnee en een kind met talent voor wielrennen... ga er maar aanstaan. Je moet een fiets kopen, je moet je zoon of dochter naar al die wedstrijden toebrengen, gooi je tank maar eens vol, er komt zoveel bij kijken.

'Compleet krankzinnig'

"In het jeugdwielrennen kijken ze allemaal met een gouden bril naar Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Dus tegen jonge kinderen wordt bij een vereniging ook al gezegd: alleen wielrennen is niet genoeg. Ze moeten er ook nog bij gaan veldrijden, ze moeten afentoe nog naar de baan, mountainbiken moeten ze ook nog doen... Dan moet je niet één fiets maar vier of vijf fietsen kopen. Dat is compleet krankzinnig."

Tekst gaat door onder de banner

"Iemand die alles cadeau krijgt wordt never nooit niet een goeie wielrenner"

oud-wielrenner Gert Jakobs

Levert dat nu dan ook een ander soort renners op dan vroeger? Oud-wielrenner Henk Lubberding denkt van niet. "Kinderen willen van alles, maar het moet wel betaald kunnen worden thuis. De échten kunnen ook met iets minder materiaal. Die gassies, die ik een beetje verwend noem, en het beste van het beste moeten hebben en denken dat het daar in zit, die gaan meestal die laatste stap net niet maken."

Visafslag

En toch blijft Jakobs enigszins positief: "De echten komen echt wel bovendrijven. We kijken nu naar de Tour natuurlijk, zo'n Jonas Vingegaard heeft gewerkt op de visafslag, Primož Roglič heeft in z'n jeugdjaren roltrappen staan te poetsen om maar geld bij elkaar te verdienen om te kunnen wielrennen."

Of zo'n achtergrond toch niet doorslaggevend is? Jakobs: "Ik denk het wel. Iemand die alles cadeau krijgt wordt never nooit niet een goeie wielrenner."

Luister de hele aflevering

In de aflevering Wielrennen is Afzien van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak aan het eind van de eerste etappeweek van de Tour de France van 2022 met oud-wielrenners Henk Lubberding en Gert Jakobs over de zin en waanzin van het wielrennen.

Luister de hele uitzending vanaf zondag 10 juli 2022 hier terug:

Dit is ook interessant