Ze werkte vorige zomer zelf een tijdje in de pakketbezorging, om met eigen ogen te kunnen zien hoe het ervoor staat met de arbeidsvoorwaarden van onze pakketbezorger. Sindsdien is Marieke de Ruiter, economieverslaggever bij de Volkskrant, gestopt met het bestellen van pakketjes. "Ik wil er geen onderdeel meer van uitmaken."

En dat is minder makkelijk dan gedacht, vertelt ze in De Publieke Tribune op NPO Radio 1. De Ruiter: "Je merkt dat winkels hun voorraden ook steeds meer aanpassen op bezorging. Als jij schoenen wilt passen en ze hebben jouw maat niet, dan wordt er gezegd: 'Die hebben we niet, maar we kunnen ze wel voor je bestellen.' Het is echt heel lastig om om die bezorgeconomie heen te gaan."

Om de bezorgeconomie heen

Met haar stukken voor de Volkskrant wilde ze laten zien hoe de pakketten-branche in deze situatie terecht is gekomen.

De Ruiter: "Dus: de situatie waarin bezorgers onder enorme druk staan om veel pakketten weg te brengen en onder de streep eigenlijk niet goed uitkomen. Ik was benieuwd welk mechanisme daaraan ten grondslag lag, dus ik heb de verschillende ketens in die branche inzichtelijk proberen te maken. Van de webshops, tot de pakketreuzen, tot de onderaannemers, tot soms de onder-onderaannemers, en de bezorgers."

Tekst gaat door onder de banner

"Uiteindelijk is iedereen de dupe, maar het is de bezorger die zich uit de naad werkt en verdomd weinig overhoudt aan het eind van de maand."

journaliste Marieke de Ruiter

De bezorger als zwakste schakel

Wat haar het meest trof? De Ruiter: "Dat eigenlijk iedereen de verantwoordelijkheid afschuift op de schakel die onder 'm zit. Uiteindelijk is iedereen de dupe, maar de zwakste schakels dragen natuurlijk vaak de zwaarste lasten. In dit geval is dat toch echt wel de bezorger die zich uit de naad werkt en verdomd weinig overhoudt aan het eind van de maand."

Luister de hele aflevering

In de aflevering Toekomst van de Pakketbezorger van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met niet alleen journalist Marieke de Ruiter, maar ook met pakketbezorger Guillermo Ahmad, onderaannemer Ruud Wassenaar en fietskoerier Menne Smallenbroek.

Luister de hele uitzending van zaterdag 6 augustus 2022 hier terug:

Dit is ook interessant