De publieke tribune

Wie zorgt voor de mantelzorger?

De publieke tribune

Wie zorgt voor de mantelzorger?

Je bent het, je wordt het of je zult het nodig hebben. Mantelzorg. Vroeg of laat krijgen wij er allemaal mee te maken. 4,4 miljoen landgenoten helpen een hulpbehoevende naaste. Een groot deel van hen is overbelast. Want hoe combineer je een drukke baan en een gezin met de zorg voor een ander? Wat mag de overheid wel en niet van ons verwachten? Wat mogen wij van de overheid verwachten? Hoe kan het beter? In deze vijfde aflevering van 'De Publieke Tribune' buigen we ons over de vraag: Wie zorgt voor de mantelzorger?

Opname: vrijdag 3 mei, 14:30 uur in Rijswijk

Uitzending: zondag 5 mei, 17:10 op NPO 2

Praat mee

Ben jij ook benieuwd naar de oplossingen? Praat mee en stel je vraag! Kom op vrijdag 3 mei om 14:30 uur naar Woonzorgcentrum Steenvoorde aan de Generaal Spoorlaan 62 in Rijswijk. Tussen 15:00 en 16:30 uur nemen we het gesprek op. Breng gerust iemand mee.

Aanmelden voor de opnames kan hier. Inschrijven kan ook voor de andere afleveringen.

Het panel

Jet Bussemaker

Jet Bussemaker is oud-minister en voormalig staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn, Sport. Bussemaker is nu hoogleraar Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact, in het bijzonder in de zorg. De afgelopen jaren was zij mantelzorger voor haar ouders.

Meta van Voorst Vader-Stikkel

Meta van Voorst Vader-Stikkel is mantelzorgmakeraar en bestuurslid van de beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars. Van Voorst Vader-Stikkel is eveneens arts en was mantelzorger voor haar moeder en haar partner.

Bert van Alphen

Bert van Alphen is wethouder Sociale zaken in Den Haag. Hij is als wethouder al jaren betrokken bij mantelzorg. Persoonlijk heeft hij ervaring als mantelzorger voor zijn ouders en een buurvrouw.

Anja Jonkers

Anja Jonkers is directeur Intramurale zorg bij Florence, een van de grootste zorginstellingen in de regio Den Haag. Hiervoor werkte zij ruim negen jaar bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ ). Van origine is zij verpleegkundige. Samen met haar broer is zij mantelzorger voor haar moeder.

De Luistervink

De Luistervink bij deze aflevering is Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Zijn taak is het om te luisteren naar het gesprek dat zich tussen publiek en verantwoordelijken zal ontspinnen. Aan het slot van het vragenvuur zal hij een poging doen om de perspectieven die uit de dampen van de dialoog opstijgen, te schetsen.

Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), voorziet dat wij ons momenteel in de overgang naar een nieuw type samenleving bevinden. Een samenleving waarin technologische ontwikkelingen zorgen voor veel mogelijkheden, maar ook voor frictie. Met die bril zal hij meeluisteren met het gesprek van deze aflevering.

Over het programma

In het nieuwe televisieprogramma De publieke tribune trekt presentator Coen Verbraak acht weken het land in. Op zijn tribune is telkens plaats voor 75 vragenstellers, betrokken burgers met vragen over het onderwerp van de uitzending.

Die vragen worden beantwoord door een panel van vier deskundigen: bestuurders, politici en kenners die elk verantwoordelijkheid dragen met betrekking tot het thema. Zo ontstaat er een constructief en maatschappelijk gesprek. Neem jij plaats op De publieke tribune?