De publieke tribune

Krijg ik voldoende bescherming?

De publieke tribune

Krijg ik voldoende bescherming?

Wie beschermt mij? Die vraag staat centraal in de vijfde aflevering van De Publieke Tribune. Op sociale media, in horeca, in openbaar vervoer, onderwijs en het ziekenhuis wordt gescholden en bedreigd. Waar komen die bedreigingen en korte lontjes vandaan? En wanneer moet wie handhavend optreden?

Het panel

Jos Wienen

Jos Wienen is burgemeester van Haarlem en wordt zwaar beveiligd na bedreigingen.

Fred Teeven

Fred Teeven was van 2010 tot 2015 namens de VVD staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Na zijn vertrek uit de politiek in 2017 werd Teeven buschauffeur.

Geert-Jan Knoops

Prof. mr. dr. Geert-Jan Knoops werd in 1987 beëdigd als advocaat en treedt naast zijn functie bij Knoops’ advocaten op als lead counsel voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Daarnaast is hij als bijzonder hoogleraar politiek van het internationaal recht verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Margaret Diekhuis

Margaret Diekhuis is forensisch psycholoog en deed promotieonderzoek naar dreigbrieven.

De Luistervink

De Luistervink bij deze aflevering is antropologe Jitske Kramer. Haar taak is het om te luisteren naar het gesprek dat zich tussen publiek en verantwoordelijken zal ontspinnen. Aan het slot van het vragenvuur zal zij een poging doen om de perspectieven die uit de dampen van de dialoog opstijgen, te schetsen.

Jitske Kramer, corporate antropoloog, reist de wereld over en onderzoekt hoe onderlinge relaties in gemeenschappen versterkt kunnen worden. Diversiteit ziet ze als noodzakelijk ingrediënt voor groei en ontwikkeling. 

Leestips

Minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, laat half maart weten dat hij pogingen van geweld tegen hulpverleners in de toekomst harder wil bestraffen. De minister vindt geweld tegen functionarissen met een publieke taak ‘onacceptabel’, schrijft NRC Handelsblad.

In 2018 al stelde minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken al voor om bedreigers van bestuurders zwaarder te straffen. Want 'intimidaties zijn niet gewoon', aldus de minister destijds. De gemeenten zijn blij met de plannen, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Weekblad Elsevier zet, na de aanklacht van Geert Wilders aan het adres van het Openbaar Ministerie, vier bedreigingen tegen politici op een rij. Het OM zou volgens Wilders niks doen met zeker tweehonderd bedreigingen aan het adres van de PVV-leider.

Forensisch psycholoog Margaret Diekhuis-Kuiper ontwikkelde een techniek waarmee je kunt inschatten of de schrijver van een dreigbrief daadwerkelijk tot actie over zal gaan, schrijft Binnenlands Bestuur.

Over het programma

In het nieuwe televisieprogramma De publieke tribune trekt presentator Coen Verbraak acht weken het land in. Op zijn tribune is telkens plaats voor 75 vragenstellers, betrokken burgers met vragen over het onderwerp van de uitzending.

Die vragen worden beantwoord door een panel van vier deskundigen: bestuurders, politici en kenners die elk verantwoordelijkheid dragen met betrekking tot het thema. Zo ontstaat er een constructief en maatschappelijk gesprek. Neem jij plaats op De publieke tribune?