De publieke tribune

Wie is de baas over mijn medicijnen?

De publieke tribune

Wie is de baas over mijn medicijnen?

In de eerste aflevering van De Publieke Tribune buigen we ons over de vraag: Wie is de baas over mijn medicijnen? De wereld van de geneesmiddelen lijkt onder hoogspanning te staan: schaarste, onrust, geldhonger, vervalsingen en spelers die constant naar elkaar wijzen. Wie is wie en wie is waarvoor verantwoordelijk? Waar heb ik recht op en tegen welke prijs? Wie bepaalt hoeveel mijn leven waard is?

Opname: vrijdag 22 maart, 14:00 in Hilversum

Uitzending: zondag 24 maart, 17:10 op NPO 2

Praat mee

Ben jij ook benieuwd naar de oplossingen? Praat mee! Kom dan op vrijdag 22 maart om 14:00 uur naar het voormalige tbc-sanatorium Zonnestraal in Hilversum. Tussen 15:00 en 17:00 uur nemen we het debat op. Breng gerust iemand mee. 

Aanmelden voor de opnames kan hier. Inschrijven kan ook voor de andere afleveringen.

Voormalig tbc-sanatorium Zonnestraal

Leestips

Medicijnen niet voorradig
Het AD schrijft dat de helft van de mensen die het afgelopen half jaar een voorgeschreven geneesmiddel op wilde halen bij de apotheek, met lege handen terugkeerde omdat het medicijn niet voorradig was.

Blijven onderhandelen
De Volkskrant schrijft over het toenemende tekort aan geneesmiddelen en de maatregelen die minister Bruno Bruins (medische zorg) neemt. 'We, en dan bedoel ik zorgverzekeraars, ziekenhuizen en de overheid, moeten blijven onderhandelen over redelijke prijzen voor goede medicijnen.'

Markt ondermijnen
NRC Handelsblad schrijft dat de farmaceutische bedrijven helemaal niet zo blij zijn met de plannen van de minster. 'De minister ondermijnt de markt.'

Het panel

Sanne Groenemeijer

Sanne Groenemeijer is General Manager bij Novo Nordisk, een farmaceutisch bedrijf actief op het gebied van diabetesmedicatie.

Dianda Veldman

Dianda Veldman is directeur-bestuurder bij Patiëntenfederatie Nederland, een organisatie die ruim 200 patiënten- en consumentenorganisaties vertegenwoordigt.

Bart van den Bemt

Bart van den Bemt is poliklinisch apotheker bij de Sint Maartenskliniek.

Ruben Wenselaar

Ruben Wenselaar is voorzitter van de Raad van Bestuur van Menzis. Bij deze zorgverzekeraar zijn 2,2 miljoen mensen verzekerd. 

De Luistervink

De Luistervink bij deze aflevering is Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Zijn taak is het om te luisteren naar het gesprek dat zich tussen publiek en verantwoordelijken zal ontspinnen. Aan het slot van het vragenvuur zal hij een poging doen om de perspectieven die uit de dampen van de dialoog opstijgen, te schetsen.

Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), voorziet dat wij ons momenteel in de overgang naar een nieuw type samenleving bevinden. Een samenleving waarin technologische ontwikkelingen zorgen voor veel mogelijkheden, maar ook voor frictie. Met die bril zal hij meeluisteren met het gesprek van deze aflevering.

Over het programma

In het nieuwe televisieprogramma De publieke tribune trekt presentator Coen Verbraak acht weken het land in. Op zijn tribune is telkens plaats voor 75 betrokken burgers die mee willen praten over het onderwerp van de uitzending.

Aan tafel zitten bestuurders, politici en deskundigen, de mensen die verantwoordelijkheid dragen. Gezamenlijk wordt er gezocht naar antwoorden en er ontstaat een constructief en maatschappelijk gesprek. Neem jij plaats op De publieke tribune?

Word vriend van Human

Human wil mens en wereld vooruithelpen met een gezonde dosis blikverruiming. Hersenvoer voor doendenkers, mensen die eerst vragen stellen vóór ze zich een mening vormen. En vervolgens ook echt iets doen voor de wereld.

Doe je mee? De wereld heeft mensen nodig.

Word vriend. Voor slechts 1 euro per maand krijg je meer stof tot nadenken.

Samen leven in een mooiere wereld. Dat is ons doel. Samen met jou én 149.999 anderen. Want met 150 duizend vrienden blijft Human als publieke omroep bestaan.